- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum arata \”lantul discounturilor\” in amenajarile de birouri

07 Oct, 13:32 • cristina.mihai
Proprietarii sunt dispusi sa suporte si 80-90% din costurile amenajarii spatiilor de birouri inchiriate de companii, iar furnizorii de mobilier sau echipamente resimt atat de acut criza incat vin la licitatiile de amenajari de birouri si cu discount-uri de 30-40%.
Cum arata \lantul discounturilor\ in amenajarile de birouri

Cezar Florea, directorul departamentului de project &development services al Jones Lang LaSalle, una din cele mai mari firme locale de profil, relateaza pentru DailyBusiness.ro cum a evoluat segmentul amenajarilor de birouri in 2010.

Departamentul de project&development services al companiei imobiliare isi concentreaza acum activitatea pe partea de amenajari de birouri, activitatea in zona de gestionare de proiecte imobiliare fiind redusa ca urmare a blocarii investitiilor.

Despre amenajarile de birouri, Florea spune ca se inregistreaza scaderi substantiale de tarife, chiar daca multe din companiile mari nu fac rabat la capitolul calitate. Astfel, companiile care trebuie sa isi amenajeze noile spatii profita cat pot de mult de criza si beneficiaza de reduceri peste reduceri.

„Se pune o foarte mare presiune pe furnizorii de echipamente sau mobilier. Daca acum 2 ani acestia faceau reduceri de 2-3%, in cazuri exceptionale ajungandu-se la 10%, acum sunt situatii in care discount-urile oferite au ajuns si la 30-40%”, adauga Cezar Florea.

Ca medie, insa, scaderile se pozitioneaza intre 10 si 12%.

Pe de alta parte, Florea mentioneaza ca reducerile totale pot fi mai mari pentru companii, avand in vedere ca proprietarii de cladiri de birouri sunt dispusi sa acopere o parte din costurile cu amenajarea. „Pentru spatiile mai mici proprietarii subventioneaza 20-30% din costul amenajarii, in timp ce in cazul contractelor de inchiriere pentru spatii mari si pe o perioada mai lunga de timp (8-10 ani) se poate ajunge si la 80-90% din valoarea unei amenajari medii”, spune Florea, care mentioneaza totusi ca acestea sunt cazuri rare.

Atitudinea proprietarilor de birouri vine in contextul in care gradul de neocupare de pe aceasta piata este in crestere (20% fata de 10% anul trecut – n.r.), iar ca o firma sa se relocheze este nevoie ca diferenta intre chiria actuala si cea noua sa fie foarte mare.

„Apele sunt destul de tulburi si pe partea de arhitectura, si pe constructii. Am intalnit cazuri in care diferentele de preturi oferite in licitatii erau si de 50%”, conchide Florea.

Acum pretul mediu pentru amenajarea unui birou este de 150-170 euro pe metrul patrat, putand ajunge insa la peste 300 euro pe metrul patrat, in cazul unor amenajari mai sofisiticate. Cea mai scumpa amenajare coordonata pe plan local de Jones Lang LaSalle a costat 2 milioane de dolari si a avut loc anul trecut, insa aceasta este o suma mult peste media pietei. In general, in prezent o amenajare de cateva sute de mp costa cateva sute de mii de euro. Exista, insa, si exceptii in care suprafete mai mici ajung sa fie amenajate cu sume similare, datorita finisajelor de calitate superioara.