- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

C&W: In 2010 se vor finaliza doar 50% din centrele comerciale estimate inital

16 Dec, 15:46 • Redactia DailyBusiness
In cursul anului viitor se va finaliza un numar mic de centre comerciale in tara, aproximativ 50% din ceea ce se estimase intial, in urma cu 12-16 luni, au spus reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.
C&W: In 2010 se vor finaliza doar 50% din centrele comerciale estimate inital

Cel mai mare proiect care va fi livrat in 2010 este Sun Plaza din Bucuresti. De asemenea, vor fi finalizate proiectele aflate in stadiu avansat: Atrium Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Real Ploiesti.

Spatiile comerciale livrate in 2009 in Bucuresti insumeaza aprox. 152 300 metri patrati, ceea ce reprezinta 54% din totalul stocului nou livrat.

Referitor la nivelul tranzactiilor, este posibil ca 2010 sa se inregistreze mai multe tranzactii cu proprietati aflate in dificultate (distressed assets).

„Daca ne referim si la contractele de inchiriere, probabil ca variatia nu va fi semnificativa comparativ cu 2009, ci estimam ca vom avea mai multe contracte cu spatii stradale”, au declarat reprezentantii C&W.

Ei anticipeaza ca valoarea chiriilor nu va avea fluctuatii importante fata de nivelul trimestrele 3 si 4 din 2009. Probabil retelele de retail, inclusiv retailul bancar, vor continua politica de renegociere inceputa in 2009, ceea ce va duce la o scadere a chiriilor pe contractele existente.

Cushman & Wakefield estimeaza o scadere a chiriilor in sectorul de retail la nivelul majoritatii pietelor europene, acestea urmand sa ajunga la un minim pana la mijlocul anului 2010. Reprezentantii companiei previzioneaza, de asemenea, ca in cursul anului 2011 va avea loc o crestere sustenabila a acestor chirii.