- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

C&W: Tranzactiile imobiliare in Romania, la cel mai redus volum din ultimii 5 ani

07 Aug, 10:12 • Redactia DailyBusiness
Volumul tranzactiilor imobiliare intregistrate in cursul celui de-al doilea trimestru al acestui an in Romania a atins 12 milioane euro, cel mai redus nivel trimestrial inregistrat in ultimii 5 ani, a declarat Costel Florea, director departament investitii al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania.
C&W: Tranzactiile imobiliare in Romania, la cel mai redus volum din ultimii 5 ani

In trimestrul 2 al acestui an, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 98% comparativ cu perioada similara din 2008, reflectand blocajul existent pe piata.

Unele din motivele scaderii interesului investitorilor internationali pentru Romania sunt incertitudinile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara, a mai spus Florea.

De asemenea, in primul semestru, s-a inregistrat un volum de 62 mil. euro, in scadere cu 92% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La nivelul chiriilor, scaderile au fost cuprinse intre 10% si 30%. Cea mai mica reducere a chiriilor s-a produs in segmentul industrial, iar cea mai mare in sectorul spatiilor comerciale de strada, pentru care exista o diminuare semnificativa a cererii si sunt inregistrate scaderi de 20-30%.

Si pe piata rezidentiala au fost inregistrate scaderi ale valorii chiriilor, cu valori cuprinse intre 10-15%.

Revenirea pietei imobiliare din Romania va fi foarte lenta, si probabil va fi necesara o perioada de minim 5 ani pentru a mai ajunge la randamentele inregistrate in 2007. Un avantaj major al pietei imobiliare din Romania poate fi reprezentat de valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele, a aratat Costel Florea de la Cushman&Wakefield Romania.

In Europa, volumele de tranzactionare s-au stabilizat la 11,97 mld. euro in trimestrul al doilea din 2009, cu 2,5% mai mult fata de primul trimestru din an.

In prima jumatatea a anului, volumul a fost de 23,6 mld. euro, cu 66% mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2008.