- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Incendiul de la Moara lui Assan, nestins de peste 24 ore (Video)

08 Jun, 13:31 • adrian.mihaltianu
Incendiul care a izbucnit joi la Moara lui Assan din Sectorul 2 al Capitalei nu a fost inca stins, dupa 24 de ore de lupta cu flacarile, pompierii intervenind pentru a lichida ultimele focare ramase.
Incendiul de la Moara lui Assan, nestins de peste 24 ore (Video)

Pompierii au cerut, joi dupa-amiaza, interventia unui elicopter pentru stingerea incendiului, intrucat flacarile inalte de trei metri erau in interiorul cladirii fostei fabrici de ulei din cadrul complexului pe o suprafata de peste 400 de metri patrati.

Moara lui Assan a fost cuprinsa de flacari si in mai 2008. Fosta fabrica de paine din ansamblul Moara lui Assan a ars in noaptea de 13 spre 14 mai 2008, iar pentru stingerea focului a fost nevoie de interventia a 80 de pompieri.

Virgil Nitulescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) a aratat ca, in cazul in care se va dovedi ca incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani, conform [url=http://www.mediafax.ro/social/incendiul-de-la-moara-lui-assan-in-imagini-pompierii-lupta-inca-pentru-salvarea-monumentului-istoric-galerie-foto-9722180/]Mediafax[/url].

[dbvideo=881]

Moara lui Assan, construita in anul 1853, este prima moara cu aburi din Romania, [url=http://ro.wikipedia.org/wiki/Moara_lui_Assan]conform Wikipedia[/url]. In prezent, se afla intr-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificata in evidentele Ministerului Culturii si Cultelor ca fiind monument istoric de valoare nationala.

Moara a fost intemeiata de negustorii Gheorghe Assan (1821-1866) si Ioan Martinovici (1820-1882).

De-a lungul timpului, moara cu abur de la Obor a fost botezata de locuitorii Bucurestiului sub diverse forme: Moara lui Assan, Moara cu valturi, Moara de foc sau Vaporul lui Assan.

Dupa 1903, moara Assan a fost dotata cu energie electrica, avand uzina proprie, iar in luna iunie 1930 a fost transformata in Societate Anonima pe actiuni sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: macinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri si culori, sapunuri si chit.

Proprietatea Moara Assan a avut initial o suprafata de 5,41 hectare. Din cauza constructiilor din zona, a blocurilor construite inainte de 1990, suprafata ansamblului a ajuns la 4,7 hectare.

Dupa ianuarie 1990, mai multe cladiri (silozuri, depozite, hale) din cadrul complexului Moara lui Assan au fost vandalizate si apoi demolate ilegal. Cladirea centrala a ansamblului, moara propriu-zisa construita din caramida si avand arhitectura unei cetati medievale, cu diverse ornamente a ramas nedemolata, dar intr-o stare critica, turnuletele cladirii fiind inca vizibile.