- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

More Real Estate: Piata imobiliara va atinge punctul cel mai de jos in 2010

03 Jun, 14:52 • Redactia DailyBusiness
Piata de real estate din Romania va atinge punctul cel mai de jos in prima parte a anului 2010, dupa care tranzactiile se vor relua, iar in 2011 va reveni o situatie normala, a declarat Ilias P. Papageorgiadis (foto), CEO la compania de consultanta imobiliara More Real Estate.
More Real Estate: Piata imobiliara va atinge punctul cel mai de jos in 2010

„Situatie normala nu inseamna ca vom vedea iarasi zeci de mii de straini care vor veni in Romania sa cumpere orice proprietate”, a mai spus acesta.

Majoritatea cumparatorilor inca manifesta frica sa achizitoneze pentru ca si-au pierdut increderea in piata.

„Sunt sigur ca ati intalnit oameni care au spus ca piata isi va reveni in 2-3-4 luni, insa eu cred ca nu va fi asa curand, deoarece atunci cand vorbim despre comparatori, majoritatea inca actioneaza cu frica. Nu pentru ca nu gasesc oportunitati, ci pentru ca si-au pierdut increderea in piata, dupa ce s-a intamplat in 2007-2008”, a adaugat Papageorgiadis.

Recent, prin compania pe care o conduce, Papageorgiadis a achizitionat proprietati care sa aduca venituri din chirii.

Acum, la jumatatea anului 2009, situatia din piata ramane aproape „inghetata”, a aratat acesta.

Toti astepta ca preturile sa mai coboare, pentru ca astazi nu este niciun semn ca lucrurile se vor imbunatati.

„Cele mai multe tranzactii se realizeaza cu spatii comerciale si terenuri, nu aud prea multe tranzactii pe zona rezidentiala, pentru ca inca preturile nu sunt la nivelul pe care investitorii il doresc in majoritatea locurilor”, a spus Papageorgiadis.

Cum a inceput blocajul pietei imobiliare?

„Oamenii spun ca piata de real estate din Romania a coborat din cauza crizei financiara. Este complet irelevant, doarece balonul imobiliar s-ar fi spart si fara criza financiara. Pe fondul pierderii conexiunii cu realitatea, in anii 2007-2008, toti vindeau la preturi exagerate”, a spus Papageorgiadis.

„Piata de real estate din Romania a trebuit sa se duca in jos pentru este una din cele mai importante ramuri pentru economie. Aceasta importanta industrie era blocata, asa ca trebuia sa se intoarca la realitate, la preturi normale, pentru a avea din nou investitii”, a adaugat acesta.

Compania de consultanta imobiliara More Real Estate Services s-a stabilit in Romania in 2004 si a acordata consultanta imobiliara pentru tranzactii in valoare totala de peste 400 milioane euro, de la infiintare si pana in prezent. Mai mult de o treime din aceste tranzactii s-au efectuat in afara Bucurestiului, in 15 orase din tara.

In 2008 compania a oferit consultanta pentru operatiuni imobiliare de aproximativ 150 milioane de euro.

Ilias P. Papageorgiadis si-a lansat propria carte, „Romania through my eyes”, care cuprinde o colectie a celor mai bune postari despre piata de real estate, de pe blogul sau, realinromania-blog.com din 2008.