- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Pe piata de birouri incepe sa se materializeze munca de anul trecut: Prima tranzactie din 2010 face cat 20% din primul trimestru din 2009

26 Jan, 13:22 • cristina.mihai
La inceputul acestui an, grupul Rompetrol a inchiriat 9.300 mp de birouri in proiectul City Gate din zona Piata Presei Libere din Capitala. Tranzactia reprezinta aproximativ o cincime din suprafata de birouri inchiriata in intreg primul trimestru din 2009, de circa 50.000 mp. Primul trimestru din 2009 a fost, de altfel, cel mai productiv pe acest segment din intreg anul trecut.
Pe piata de birouri incepe sa se materializeze munca de anul trecut: Prima tranzactie din 2010 face cat 20% din primul trimestru din 2009

Analistii imobiliari considera ca in urmatoarele luni vor incepe sa se materializeze din ce in ce mai multe tranzactii incepute in 2009, dupa ce companiile si-au stabilit deja bugetele pe acest an.

Inceputul de an a adus si reinnoiri ale contractelor de inchiriere.

Companiile Raiffeisen si Unicredit au semnat pentru innoirea contractului de inchiriere Charles de Gaulle Plaza. Activitatea de inchirieri a fost dinamizata si de mutarea sediilor unor companii, ca urmare a incendiului de la Millenium Business Center, cladire care inca nu este functionala.

Majoritatea analistilor imobiliari considera ca in primul semestru al acestui an se va observa o intensificare a activitatii de inchirieri, multe din negocierile demarate in 2009 urmand sa se concretizeze.

„In primul trimestru din 2010, ne asteptam ca volumul inchirierilor de spatii de birouri sa fie intr-o relativa crestere fata de ultimele 2 trimestre ale anului 2009. Exista companii care au avut o cerere activa in anul 2009, iar in urma stabilirii bugetului pentru 2010, ar putea sa finalizeze negocierea contractelor de inchiriere la inceputul acestui an”, a declarat Sinziana Zainea, consultant senior al companiei Jones Lang LaSalle, firma care a intermediat impreuna cu CBRE-Eurisko innoirea contractului de inchiriere al Raiffeisen in CDG Plaza.

„Mare parte din livrarile acestui trimestru au facut subiectul unor tranzactii de pre-inchiriere incheiate in perioada 2008 – 2009”, spun reprezentantii departamentului de research al DTZ Echinox.

Spre sfarsitul anului trecut s-a observat o intensificare a activitatii pe segmentul inchirierilor de spatii de birouri, iar pe aceste considerente exista semnale de crestere pentru T1 2010, au adaugat reprezentantii DTZ.

„Ne asteptam ca tranzactiile incepute in 2009 sa se materializeze mai degraba in primul semestru al anului decat in primele trei luni”, spune Horia Moldovan, Associate Director Office Division, Colliers International

De aceeasi parere este si Horatiu Florescu, presedintele companiei The Advisers/Knight Frank.

Multe dintre multinationale au ca perioada de aprobare interna a unei relocari intre 2 si 9 luni si de aceea multe dintre cerintele pe 2009 se vor inchide in S1 2010, spune Florescu, care considera ca pentru cladirile de birouri clasa A din zone centrale si semicentrale se vor mentine chiriile din ultimul trimestru din 2009, avand in vedere ca termenii financiari pe majoritatea tranzactiilor negociate la sfarsitul anului 2009 au fost deja agreati.