- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile locuintelor din China ar putea sa scada cu 30%

23 Jul, 12:14 • Redactia DailyBusiness
Preturile proprietatilor imobiliare din China ar putea sa scada cu 30% in perioada urmatoare, ca urmare a masurilor guvernamentale de contracarare a speculatiilor si cresterea preturilor pe piata imobiliara, scrie presa internationala.
Preturile locuintelor din China ar putea sa scada cu 30%

„Guvernul chinez pare sa se astepte ca natiunea va rezista la o scadere a preturilor de 30% si ca va exista un impact minim macroeconomice”, a declarat Chiyuki Shiraiwa, un economist al companiei Nikko Cordial Securities.

Oficialii Consiliului de Stat din China se asteapta la o reducere de cel putin 20% a preturilor imobiliare.

Chiyuki Shiraiwa a spus, citand un test de stres efectuat in iunie, ca rata creditelor neperformante ar putea creste la 1,41%, de la 1,04%, daca preturile se vor diminua cu 30%.

Guvernul Chinei a crescut ratele dobanzii de referinta de trei ori in acest an si a introdus controale mai amanuntite la contractarea imprumuturilor pentru achizitionarea celei de a doua sau a treia locuinta in incercarea de a impiedica formarea unei bule pe piata imobiliara.

Pretul mediu al caselor din 70 de mari orase a scazut in iunie cu 0,1%, comparativ cu luna mai

Totodata, cresterea economiei va incetini la mai putin de 8% in ultimele trei luni din acest an. In 2009, economia Chinei a avansat cu 8,7%, iar pentru acest an se estima o crestere de circa 10%.

Consiliul de Stat se asteapta la o crestere economica sub 8% in perioada octombrie – decembrie, a precizat Chiyuki Shiraiwa, care a adaugat ca autoritatile cred ca natiunea trebuie sa mentina cresterea la cel putin 8%, iar daca acest lucru va fi in pericol ar trebui indroduse mai multe stimulente.

Printre masurile luare de statul chinez pentru a combate speculatiile se numara si majorarea nivelului avansului minim pentru achizitia celei de a doua case pana la 50% din valoarea acesteia si a fixat la 30% avansul minim pentru achizitia primei case cu o suprafata mai mare de 90 de metri patrati.

Preturile locuintelor din cele mai importante orase din China au crescut cu proape 70% in primul trimestru din 2010, fata de aceeasi perioada din 2009, fiind cea mai mare crestere la nivel global.