- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile terenurilor din Bucuresti au scazut cu 25-30% in S1

25 Aug, 10:34 • Redactia DailyBusiness
Proprietarii terenurilor din Bucuresti au redus preturile cerute cu 25-30% in primul semestru, fata de aceeasi perioada din 2008. Scaderea este mai mica decat asteptarile cumparatorilor, tinand cont ca tranzactiile au fost incheiate la preturi mai mici cu cel putin 50%, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Preturile terenurilor din Bucuresti au scazut cu 25-30% in S1

In medie, scaderea preturilor cerute de proprietari se situeaza intre 25% si 30%, comparativ cu prima jumatate a anului 2008. In conditiile in care numarul de tranzactii finalizate este foarte redus, preturile cerute reflecta inca o discrepanta semnificativa intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor si nu sunt un indicator al valorii de piata a terenurilor, relateaza Mediafax.

Pentru tranzactiile incheiate in aceasta perioada, pretul de tranzactionare a fost cu cel putin 50% mai mic fata de nivelurile atinse anul trecut.

Terenurile mici si centrale au fost cel mai putin sensibile la trendul descendent al preturilor, in conditiile in care piata are o cerere limitata, cu aversitate crescuta la risc si foarte sensibila fata de componenta pret.

„Majoritatea cumparatorilor sunt companii din industrii mai putin afectate de criza – retail de produse alimentare, retail de tip discount, industria medicala – care urmaresc dezvoltarea unor proiecte pentru uzul propriu. Pentru ca planurile lor vizeaza extinderea retelei la nivel national, o mare parte a cererii generate de acesti cumparatori este indreptata catre orasele din provincie, cu peste 30.000 de locuitori”, se mentioneaza in raport.

Exista, de asemenea, un numar ridicat de persoane fizice care dispun de lichiditati si cauta oportunitati pe piata, dar preturile sunt in continuare percepute ca fiind prea mari pentru a face achizitii.

Preturile mediu solicitate de proprietarii se situeaza la 2.000-3.000 euro/mp in zone precum Aviatorilor, Kiseleff, Dacia, Universitate, Unirii, in timp ce in in zonele semicentrale, cum ar fi Militari, Drumul Taberei, Progresului, Crangasi, Mihai Bravu, Vacaresti acestea variaza intre 600 si 1.000 de euro/mp. La periferia orasului, proprietarii cer pe terenurile din Soseaua Chitilei, Theodor Pallady, Pantelimon sau Berceni 200-300 euro/mp.

Cele cateva tranzactii finalizate in prima jumatate a anului au fost, potrivit Colliers, fie achizitii de terenuri cu suprafete mici si valoare redusa realizate de persoane fizice, fie achizitii facute de retaileri precum bauMax sau Plus Discount, initiate si negociate anul trecut.