- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Reorganizari in real-estate: Concedieri, relocari si chiar… angajari

12 Mar, 13:30 • cristina.mihai
Situatia dificila a pietei imobiliare, in special pe segmentul rezidential, a determinat unele dintre cele mai mari companii de consultanta de pe piata romaneasca sa isi reorganizeze business-ul. Strategiile includ relocarea angajatilor, concedieri si, in unele cazuri, chiar noi angajari pentru pornirea unor activitati mai performante.
Reorganizari in real-estate: Concedieri, relocari si chiar... angajari

Dificultatile de pe piata imobiliara i-au determinat, inca de anul trecut, pe managerii de agentii sa-si puna problema unei reorganizari interne.

Masurile luate difera de la companie la companie, in functie de organizarea interna, rata de fluctuatie sau obiectivele pentru acest an. Totusi, in cazul tuturor companiilor mari, cuvantul de ordine, in acesta perioada, este reducerea costurilor operationale.

Sunt si companii, care pe langa reducerea costurilor, vor sa profite de situatia actuala pentru a-si consolida pozitia de pe piata.

Coldwell Banker

Pana in 5% din angajatii Coldwell Banker au parasit compania de la inceputul acestui an, o rata de fluctuatie similara cu aceeasi perioada din 2008, potrivit lui Valentin Ilie, directorul executiv al companiei, care a adaugat ca de la inceputul anului compania a mai efectuat angajari, iar numarul total al angajatilor este mai mare decat cel din decembrie.

„Avem circa 50 de angajati noi, daca includem si partea de property management, unde am castigat conturi noi”, a spus Ilie, care a adaugat ca planuieste sa creasca „substantial” numarul angajatilor, anul acesta.

In prezent, numarul de angajati al companiei depaseste 400, dupa ce, in decembrie, era de peste 350, conform lui Ilie.

„Exista o reorganizare: crestem echipele si ne concentram pe lansarea de noi servicii (complementare activitatii de vanzare de locuinte-n.r.). Cat despre plecari, din cauza dinamicii reduse pleaca doar brokerii neproductivi, ceea ce este valabil peste tot”, spune Ilie.

Directorul executiv al Coldwell Banker considera ca in conditiile actuale ale pietei, o agentie trebuie sa promoveze toate segmentele rezidentialului: nou, vechi, off-plan, serviciile colaterale.

„Profitabilitatea in aceasta piata trebuie studiata la nivel de cateva luni; in general se pastreaza conditia ca fiecare broker sa faca cel putin o tranzactie pe luna”, a adaugat Ilie.

In ceea ce priveste back-office-ul, cheltuielile au fost reduse. Orice pozitie trebuie sa fie centru de profit, spune Ilie.

DTZ Echinox

In ceea ce priveste strategia de resurse umane, DTZ a promovat consultantii performanti pe pozitii cheie, dar a si relocat consultanti in alte departamente cu potential mai mare de crestere.

„Acolo unde structura departamentelor nu mai era adecvata contextului actual, am urmarit relocarea catre segmente cu potential mai mare de crestere si abia in ultimul rand restructurarea. Datorita deteriorarii conditiilor pietei, in ultimele luni am desfiintat aproximativ 15% dintre pozitii„, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Tim Wilkinson, joint managing director al DTZ.

Controlul costurilor este „o activitate ampla”, pe care DTZ Echinox a demarat-o in urma cu 9-12 luni, inca de la primele semne ale recesiunii, a adaugat Wilkinson.

DTZ a obtinut venituri de 5,7 mil. euro in 2008, segmentul rezidential (care in prezent este cel mai afectat de criza – n.r.) avand o pondere considerabila.

Regatta

„In ultima perioada compania a luat o serie de masuri pentru reducerea costurilor operationale, iar acest lucru s-a reflectat si prin faptul cu unii membri ai echipei au plecat din firma, insa activitatea companiei nu a fost afectata de aceste schimbari”, a spus Alexandru Nitescu, directorul departamentului de investitii al Regatta, care nu a specificat care sunt aceste masuri.

Piata imobiliara din Romania a primit unda de soc intr-un moment in care nivelul de maturizare era unul foarte redus, iar cererea depasea cu mult oferta, raportul fiind de aproximativ 3,5 la 1. In momentul de fata probabil ca raportul este de 2,5 la 1, ceea ce inseamna oricum un nivel foarte ridicat, insa o mare parte din aceasta cerere nu mai este atat de agresiv exprimata, mai spune Nitescu.

Colliers International a inchis recent departamentul rezidential, cea mai mare parte a angajatilor fiind redistribuiti la alte departamente. Colliers continua sa reprezinte proiectele Seasons din Brasov si Asmita Gardens din Bucuresti, au spus reprezentantii companiei, pentru DailyBusiness.ro, fara a oferi alte detalii.

Incepand cu finalul anului trecut, Colliers a reziliat mai multe contracte de promovare pentru proiecte rezidentiale importante, ca urmare a dinamici reduse de vanzari.

Reprezentantii companiei Jones Lang LasSalle au declarat ca in companie nu au loc restructurari, ca urmare a faptului ca nu au departament rezidential, segmentul pe care sunt cele mai mari probleme in prezent.

Reprezentantii CB Richard Ellis spun ca au implementat „cu grija” reduceri de personal. Majoritatea reducerilor de personal au fost efectuate pe piata din SUA, unde CBRE nu a angajat persoane noi, in locul celor care au plecat din companie si a concediat un numar „modest” de persoane.

Suse din CBRE-Eurisko spun ca rata de fluctuatie in Romania e similara cu cea de anul trecut si ca nu exista un program de restructurari.

Oficialii Cushman&Wakefield nu au facut nici o declaratie, pana la ora publicarii acestui articol.

Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 35,7% in 2008, pana la 5,7 mil. euro.

Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara din Romania, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 65 mil. lei (18 mil. euro), cu aproximativ 7% mai putin decat in 2007, cand compania a inregistrat peste 70 de mil. lei, au anuntat reprezentantii companiei.

Compania de consultanta imobiliara Regatta, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de profil, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de circa 5 milioane de euro, cu 37,5% mai putin decat estimarile initiale.

Coldwell Banker a anuntat ca a inregistrat venituri de 3,5 mil. euro, anul trecut, de circa 3 ori mai mult decat in 2007, cand a intrat pe piata romaneasca.