- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Semnal pesimist de la cel mai mare fond de investitii imobiliar din Romania: Se asteapta la scaderi de chirii si a suspendat 24 de proiecte

08 Sep, 19:04 • cristina.mihai
Immofinanz, cel mai mare fond de investitii imobiliare prezent pe piata locala, cu active finalizate de aproape 600 mil. euro, estimeaza ca va obtine in anul fiscal 2010-2011 venituri din chirii de 50,9 mil. euro, cu aproximativ 4% mai putin decat in anul fiscal anterior, potrivit raportului financiar al companiei.
Semnal pesimist de la cel mai mare fond de investitii imobiliar din Romania: Se asteapta la scaderi de chirii si a suspendat 24 de proiecte

In cazul Immofinanz, cele 15 proprietati operationale detinute in Romania (9 proiecte de birouri, 3 industriale si 3 centre comerciale) au inregistat in anul fiscal incheiat in aprilie venituri din chirii de 53,1 milioane euro.

De asemenea cele 15 proprietati finalizate din Romania s-au devalorizat cu circa 10%, fata de momentul achizitiei. Astfel, Immofinanz a platit pentru aceste proprietati 670,9 milioane euro, iar in prezent valoarea lor este de 598,2 milioane euro.

Immofinanz mai detine in Romania si mall-ul Gold Plaza din Baia Mare, care se va deschide pe 21 noiembrie. De asemenea, grupul a achizitionat in acest an si mall-ul Polus Center din Constanta, care va fi finalizat in al treilea trimestru din 2011.

Immofinanz a mai achizitionat integral alte doua proiecte de pe plan local in acest an, un mall in Craiova si altul in Galati, insa in raportul companiei se specifica ca nu se va incepe dezvoltarea proiectelor pana cand gradul de inchiriere al acestora nu ajunge la un nivel optim.

Romania este una dintre cele mai importante piete din regiune pentru Immofinanz, dar este in acelasi timp si piata unde fondul de investitii are si cele mai multe proiecte suspendate. In total numarul de proiecte suspendate din Romania ajunge la 24, iar acestea valoreaza peste 220 milioane euro.

De asemenea, desi in raport se mentioneaza ca Romania este o piata esentiala, cuvintele folosite pentru a caracteriza imobiliarele la nivel local sunt mult mai dure decat in cazul altor tari din regiune.

Spre exemplu, Romania este singura tara din est care este caracterizata ca avand o economie dificila. In raport se mentioneaza ca masurile de crestere a TVA-ului si de reducere a salariilor si locurilor de munca din sectorul privat, alaturi de rata somajului si cea a insolventelor, restrictioneaza sever puterea de cumparare si creeaza mari dificultati in special in segmentul de retail.

Despre piata de birouri, in raportul Immofinanz se mentioneaza ca situatia din Bucuresti ramane „tensionata” si ca nivelul chiriilor va mai scadea in a doua parte a anului. Totusi in raport se mentioneaza ca in cazul cladirilor premium chiriile vor ramane stabile.

Nici in sectorul de retail situatia nu este prezentata investitorilor Immofinanz prea pozitiv, singurul segment de pe piata locala care este zugravit intr-un aer optimist fiind cel logistic .

Printre cele mai importante proprietati ale Immofinanz in Romania se numara Iride Business Park sau Polus Center Cluj.

Semnale negative vin si din partea altor mari investitori in imobiliare

Acesta nu este insa singurul semnal negativ legat de atractivitatea pietei imobiliare locale in viitorul apropiat. In raportul de piata al dezvoltatorului imobiliar Ablon nu se mentioneaza nimic despre o posibila demarare a proiectelor acestuia de pe plan local. De asemenea in cazul raportul GTC, unul dintre cei mai mari dezvoltatorii imobiliari din Romania, piata locala este doar enumerata, iar noi investitii nu sunt anuntate.

Valoarea proiectelor imobiliare pe care grupul Ablon are in plan sa le dezvolte pe plan local a scazut in primul semestru din acest an cu 1 mil. euro, pana la 59 mil. euro, potrivit raportului financiar al grupului. Aceasta depreciere usoara vine dupa ce la finalul anului trecut compania si-a ajustat evaluarile, iar proiectele din Romania s-au devalorizat cu peste 40 mil. euro. Acestea au fost evaluate la 60 mil. euro, fata de 104 mil. euro la finalul lui 2008.

Un alt investitor care a raportat scaderi ale valorii proiectelor de pe plan local este Atrium European Real Estate, care detine Militari Shopping Center. Valoarea de piata a proiectului a scazut cu peste 6,5 mil. euro fata de evaluarea de la finalul anului, pana la 72,3 mil. euro. Deprecierile sunt insa valabile pentru intreaga piata.

Analistii imobiliari considera ca desi la un nivel mult mai redus, totusi in urmatoarele 12 luni vor mai demara proiecte imobiliare pe piata locala, insa cu totul diferite fata de cele din trecut.

Astfel, analistii imobiliari considera ca dezvoltatorii care stau acum cu proiectele pe masa sunt extrem de prudenti si vor demara proiecte de mai mici dimensiuni si cu concepte mult mai adaptate la nevoile actuale ale pietei.