- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

„Taxa pe paragină” aproape de intrarea în vigoare. Impozit crescut cu până la 500% pentru proprietarii care nu rezolvă aceste probleme

27 Oct, 15:51 • Russo George
Aşa numita "taxă pe paragină" este o măsură aprobată de mai multe municipii din România, care prevede că proprietarii care îşi lasă imobilele să se deterioreze, mai ales dacă este cazul unor monumente istorice.
Taxa pe paragină aproape de intrarea în vigoare. Impozit crescut cu până la 500% pentru proprietarii care nu rezolvă aceste probleme

Prevăzută să fie aplicată în Caransebeş de la 1 ianuarie 2024, „taxa pe paragină”, aprobată  în urma unui amendament USR, vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice.

Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș, mai ales în zona centrală. Chiar useristul Dragoș Curelea a fost cel care a întrebat zilele trecute dacă proprietarii acestor clădiri au fost înștiințați cu privire la ce-i așteaptă de anul viitor, potrivit Caraşonline.

„Avem un regulament pentru clădirile istorice și fațade, n-a venit nicio propunere și aș vrea să știu dacă s-a trimis vreo notificare vreunui proprietar de clădire din asta degradată, care e prinsă în lista respectivă. Conform regulamentului, se spune că veți veni cu fiecare clădire în parte în CL”, a declarat acesta.

Cel care se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului.

„Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin. ”, a precizat Bogdea, potrivit CarasOnline.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8 la sută, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

Alte oraşe unde se aplică „taxa pe paragină”

Timişoara are cele mai multe clădiri construite înainte de 1940, multe dintre ele adevărate bijuterii. Sau cel puţin aşa au fost cândva. Acum sunt aproape nişte ruine, iar primăria a şi trimis, încă din toamna trecută somaţii proprietarilor ca să le consolideze, aici „taxa pe paragină” intrând în vigoare chiar de la începutul anului acesta.

Pe lângă cele menţionate, „taxa pe paragină” mai este în vigoare în Arad, Caracal şi Buzău, urmând să fie implementată în viitor în mai multe municipii.

Citeşte şi: Ministrul Energiei anunță ce se va întâmpla cu rezervele de gaz și energie electrică la iarnă. „Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan”