- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Valoarea proiectelor imobiliare din Capitala a scazut in S1, pentru prima oara in ultimii 7 ani

25 Aug, 14:24 • Redactia DailyBusiness
Proiectele imobiliare din Capitala s-au devalorizat in primul semestru din 2009 in medie cu 15%, aceasta fiind prima scadere din ultimii 7 ani, potrivit departamentului de evaluari al Colliers International.
Valoarea proiectelor imobiliare din Capitala a scazut in S1, pentru prima oara in ultimii 7 ani

Deoarece majoritatea rapoartelor de evaluare sunt realizate pentru raportari financiare sau pentru finantari, aceasta scadere de valoare reprezinta un dezavantaj. In general, o descrestere a valorii se traduce printr-o diminuare a valorii nete a unei proprietati, deci un acces mai dificil la finantare. In cazul investitorilor, diminuarea valorii inseamna venituri mai mici si in unele cazuri, chiar pierderi, au explicat consultantii Colliers.

Scaderea valorii unei proprietati poate fi determinata de mai multi factori: reesalonarea platilor, renegocierea chiriilor, rata terminala de capitalizare, gradul de neocupare si pierderile din colectare.

Dintre toate segmentele pietei imobiliare, cel rezidential si cel al spatiilor comerciale au fost cele mai afectate, de contextul economic actual.

Valorile proiectelor rezidentiale au scazut cu 15-20% in primul semestru al anului, printre factorii care au determinat aceasta diminuare se numara scaderile de pret, dar si noile modalitati de plata, cum ar fi ratele direct de la dezvoltator, potrivit unui studiu Colliers.

Valoarea de piata a spatiilor comerciale au scazut in medie cu 5%, ca urmare a renegocierii chiriilor.

Totodata, pierderile datorate necolectarii chiriilor au devenit un factor care se resimte din ce in ce mai mult in fluxul de numerar al centrelor comerciale. Daca pana acum necolectarile inregistrau valori neglijabile, acum o pierdere de 5% pana la 10% este considerata standard, retailerii avand probleme cu generarea veniturilor.

Rata de capitalizare terminala a afectat de asemenea valoarea de piata a centrelor comerciale, dar si valorile proiectelor industriale si de birouri.

Estimarea valorii unei proprietati pe o piata fara tranzactii sau cu tranzactii putine este dificila, asa ca evaluarile nu mai pot fi realizate pe baza randamentului actual, solutia fiind analizarea evolutiei pe termen lung si estimarea ratelor de capitalizare terminale. Aceste randamente, cu 100-150 puncte de baza mai ridicate, determina o scadere a valorii proprietatilor de 5-10%.

Valorile de piata ale proiectelor de birouri au scazut cu 5% in S1, ca urmare a scaderi chiriilor.