- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Vilele vechi boieresti din Capitala costa intre 2 si 11 mil. euro

19 Jun, 00:06 • cristina.mihai
Vilele vechi boieresti din Capitala costa intre 2 si 11 mil. euro, in functie de valoarea arhitecturala, starea proprietatii, suprafata si amplasare, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare PerfectCasa, pentru DailyBusiness.
Vilele vechi boieresti din Capitala costa intre 2 si 11 mil. euro

„Imi este greu sa vorbesc despre un pret pe metru patrat, deoarece aceste proprietati sunt unice, nu pot fi comparate una cu alta”, a spus Jeni Dragomir, directorul general PerfectCasa.

Pretul imobilului este calculat in functie de valoarea arhitecturala, structura de rezistenta, cum s-a mentinut sau cum a fost intretinuta proprietatea, daca trebuie reconsolidata sau daca poate fi demolata, daca este sau nu in patrimoniu, daca terenul ii apartine sau nu.

„Spre exemplu, noi avem la vanzare o vila in stil brancovenesc din Dorobanti a in valoare de 11 milioane euro, iar o alta ultracentrala, recent consolidata, restaurata si modernizata intr-o zona ultracentrala costa 9 milioane euro plus TVA”, a adaugat Dragomir.

Directorul general al PerfectCasa apreciaza ca in cazul acestor imobile, pretul mediu pe metru patrat depaseste 3.000 euro.

Proprietatile de lux si investitiile cu valori mari au cunoscut cresteri absolut spectaculoase, in jur de 100% in ultimii doi ani.

„Evident, nu ne mai putem astepta pe viitor la cresteri atat de spectaculoase. Orice piata de real estate sau bursiera din lume inregistreaza atat cresteri, cat si stagnari sau descresteri ciclice”, a precizat Jeni Dragomir.

„Pentru Romania, ne asteptam la o crestere de pana la 5-10% pe segmentul vilelor vechi boieresti pana la sfarsitul lui 2008”, a mai spus Dragomir.

Pe piata rezidentiala de lux, cererea este inca extrem de mare comparativ cu oferta si cel putin deocamdata nu se intrevad dezvoltari imobiliare atat de multe incat sa acopere cererea, spune reprezentantul PerfectCasa.

Locuintele noi de lux s-a scumpit cu 5% de la inceputul anului

In primul semestru al anului in curs, preturile locuintelor noi de lux din Capitala au inregistrat o crestere de aproximativ 5% si mentin o traiectorie usor ascendenta, partial si datorita faptului ca oferta actuala nu acopera numarul mare de cereri din piata de profil, a adaugat aceasta.

Potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers, preturile locuintelor noi au stagnat in mai, iar cele ale locuintelor vechi au scazut cu 5%.