- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Zona Libera Curtici ar putea fi transformata in parc industrial

09 Feb, 16:15 • Redactia DailyBusiness
Primaria orasului Curtici, judetul Arad, solicita transformarea Zonei Libere Curtici-Arad (ZLCA) in parc industrial, motivand ca agentii economici care isi desfasoara activitatea in aceasta zona nu pot obtine credite si nu pot dispune de alte facilitati, conform NewsIn.
Zona Libera Curtici ar putea fi transformata in parc industrial

Pentru transformarea Zonei Libere Curtici-Arad in parc industrial si trecerea lui in administratia Primariei Curtici este nevoie de o hotarare de Guvern.

„Terenurile ar putea sa fie vandute imediat, prin negociere directa, conform legii care prevede ca investitorii care au investitii pe un teren inchiriat pot sa cumpere terenul fara licitatie. Celor care nu doresc sa cumpere terenul le putem oferi alte facilitati, cum ar fi impozitare mai mica, forta de munca ieftina”, a precizat primarul orasului aradean Curtici.

Conducerea Primariei Curtici a facut o evaluare a terenurilor din ZLCA si estimeaza sa incaseze aproximativ 1 mil. euro din vanzarea parcelelor.

Cu o suprafata totala de 90 hectare, Zona Libera Curtici – Arad, situata in apropierea granitei cu Ungaria, este compusa din doua platforme, una de 75 de hectare, la Curtici, si cealalta care se intinde pe o suprafata de 15 hectare, in zona Aeroportului International Arad.

In prezent, gradul de ocupare pe platforma Curtici este de 75%, iar pe platforma Aeroport nu mai sunt locuri disponibile. Pe cele doua platforme opereaza peste 140 de companii, dintre care 135 pe terenuri concesionate si 5 pe terenuri inchiriate.

Companiile din Zona Libera Curtici-Arad au investit peste 120 milioane de dolari (93 mil. euro la cursul actual) si au creat peste 4.500 locuri de munca.

Zona Libera Curtici-Arad a fost infiintata in 1999 si este singura zona libera amplasata pe un coridor rutier european, in apropierea a 4 puncte vamale.

Nicolae Aanitei, primarul din Curtici, a precizat ca investitorii din ZLCA dispun doar de acte de proprietate asupra imobilelor si ca, in cazul in care vor sa obtina creditari, le sunt respinse cererile.

„Posibilitatea de a avea act de proprietate asupra zonei in care isi desfasoara activitatea si au construite imobilele constituie un avantaj pentru Consiliul Local Curtici, inclusiv pentru comunitatea locala, care ar putea valorifica terenul respectiv, agentii economici fiind interesati sa il cumpere. Dorim transformarea Zonei Libere Curtici intr-un parc industrial, in paralel cu transferarea acesteia din subordinea Consiliului Judetean Arad in subordinea administratiei locale”, a declarat Nicolae Aanitei.

Edilul din Curtici sustine ca are semnale ca mai multi investitori si-ar fi anuntat intentia de a renunta la investitiile din ZLCA din cauza ca nu dispun de facilitati.

„Cativa dintre investitorii din Zona Libera Curtici-Arad au anuntat ca vor sa plece. Asta dupa ce, odata cu aderarea Romaniei la UE, li s-au anulat facilitatile. Ei au terenurile inchiriate sau concesionate si pentru ca nu au act de proprietate nu pot sa contracteze credite sau sa acceseze fonduri europene pentru investitii. Pierderea acestei oportunitati ar insemna un dezastru pentru bugetul orasului si o pierdere a 2.500 de locuri de munca. In acest moment, veniturile din inchirieri si redevente merg la Regia Autonoma a Zonei Libere Curtici-Arad”, a spus Aanitei.