COMPANII

Agricover, Ameropa, Bunge si Cargill, investigate de Concurenta (Update 1)

22 august 2013, ora 14:39 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
grau.jpg
Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor. Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

"La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare. In pregatirea investigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Ministerul Agriculturii solicita Concurentei sa analizeze preturile cerealelor (Articol initial)

22 august 2013, ora 10:59 
grau.jpg
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preturi si conditii inechitabile de tranzactionare a semintelor de consum din recolta acestui an si sa dispuna masuri pentru restabilirea unui mediu concurential normal pe piata produselor agricole.

Fermierii romani sustin ca preturile cerealelor au scazut la jumatate fata de anul trecut in urma recoltelor bune obtinute in acest an, ceea ce nu le va permite sa obtina profit daca vor alege sa vanda in aceasta perioada.

Productia de grau obtinuta in 2013 se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, dupa cum a afirmat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.

In ceea ce priveste schema certificatelor de depozit, MADR precizeaza ca, in perioada 2009 - aprilie 2013, depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane de tone, avand o valoare actualizata la data curenta de 1,4 miliarde lei."Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau in fapt tripla calitate (depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca si marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi", se mentioneaza in comunicatul MADR.

De aceasta schema au beneficiat numai un numar redus de operatori economici din agricultura (21 societati), care au atat calitatea de depozitar licentiat, de producator de seminte de consum si detinator de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in luna aprilie 2013 cand a fost suspendata. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr.2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licentelor de depozit pentru semintele de consum, comisie constituita din reprezentanti ai MADR, depozitari, procesatori si comercianti de pe filiera semintelor de consum.

In prezent, MADR elaboreaza un proiect legislativ pentru imbunatatirea regimului de depozitare a semintelor de consum in spatii licentiate si de utilizare a certificatelor de depozit pentru acestea, informeaza Agerpres.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 19:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter