- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu: Am anuntat CE ca \”intentionam un imprumut\” de 6-7 mld. euro

27 Jan, 17:40 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, declarand ca prefera varianta unui imprumut din UE, decat de la FMI.
Basescu: Am anuntat CE ca \intentionam un imprumut\ de 6-7 mld. euro

Presedintele a declarat ca, in conditiile in care fondurile europene nu sunt suficiente, Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro.

Presedintele a tinut sa mentioneze ca preferinta pentru un imprumut de la UE si nu de la FMI este optiunea sa, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Finantelor gestioneaza problema.

Basescu a declarat luni seara, la TVR, ca Romania are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro pentru a acoperi creditele angajate de fostul Guvern, dar banii trebuie luati de la Uniunea Europeana, in niciun caz de la FMI, cu care s-ar putea incheia un acord de supraveghere.

„Eu refuz categoric varianta prin care Romania s-ar duce acum la FMI sa spuna: avem nevoie de 10 miliarde. Si va pot spune ca Romania are nevoie pentru a-si finanta datoria curenta. Guvernul Tariceanu a angajat, pentru ca nu s-au facut veniturile in buget, credite pe termen scurt si foarte scurt, o luna, doua, trei. Trebuie sa dai banii inapoi”, a spus Basescu.

Seful statului spune ca nu vrea ca Romania sa apeleze la FMI, intrucat ii este foarte greu sa accepte ideea ca „ne intoarcem inapoi, la mijlocul anilor ’90, cand imprumutam bani de la FMI”.

Cititi miercuri mai multe amanunte pe acest subiect, intr-o analiza DailyBusiness.ro