- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum isi revine productia de mobila dupa anii de criza

05 Sep, 18:31 • adrian.mihaltianu
Volumul productiei de mobila din Romania ar putea creste in acest an cu 5-7% comparativ cu anul trecut, cand a avut o valoare estimata la 1,8 miliarde de euro, a declarat miercuri Mihai Toma, secretarul general al Asociatiei Clubul Roman de Mobila (ACRM).
Cum isi revine productia de mobila dupa anii de criza

Cresterea se bazeaza in principal pe cresterea exporturilor, dupa ce in ultimii ani consumul intern a scazut considerabil.

Potrivit lui Toma, din productia de anul trecut, 75% a mers la export.

Cel mai bine merge la export mobilierul din lemn masiv. „Traditional, Romania este in general un producator si exportator de lemn masiv”, a subliniat Mihai Toma.

„Criza economica din 2008-2009 a afectat foarte mult productia de mobilier. Consumul de pe piata locala a scazut foarte mult. Drastic au scazut si importurile. Insa, se pare ca anul acesta o sa avem o crestere de circa 5-7% fata de cifrele de anul trecut”, a precizat oficialul ACRM.

Conform acestuia, in momentul de fata exista doua segmente foarte importante in ceea ce inseamna productia de mobilier: pe de-o parte sunt marii producatori, cei mare in general vand catre export, iar pe de alta parte sunt micii producatori.

A doua categorie a fost cea mai afectata de criza.

„Dupa anii ’90, in Romani au aparut foarte multe firme producatoare de mobilier. In prezent sunt peste 2.000 de firme inregistrate in Romania ca producatori de mobilier si ne referim aici in principal la mobilierul cunoscut ca fiind mobilier pe comanda. Acest segment a suferit extrem de mult din cauza crizei economice”, a mentionat Mihai Toma.

El a adaugat ca au fost multe firme care s-au inchis in perioada 2008-2009, in timp ce alte multe companii au intrat in procese de reorganizare.

De asemenea, femeia de afaceri Camelia Sucu, proprietara
firmei Class-Mob, care opereaza brandul de mobilier si decoratiuni de lux Class
Living, a subliniat ca vanzarile de mobila sunt in continua scadere in ultimii
ani.

„Daca la
nivelul anului 2008, un consumator era dispus sa cheltuiasca cel putin 20% din
valoarea apartamentului pentru a si-l mobila
, acum si 10% este foarte mult.
Necesitatea exista, nu exista puterea de cumparare”, a mentionat
ea.

Camelia Sucu a aratat ca romanii continua sa investeasca in
mobila, insa mult mai putin fata de alti ani.

[b]Targul de mobila BIFE asteapta mai mult vizitatori in acest an[/b]

Saptamana viitoare se deschide targul international de mobila, masini si echipamente pentru exploatare forestiera si prelucrarea lemnului Bucharest International Furniture Exhibition (BIFE), fiind asteptati circa 20.000 de vizitatori, a declarat Mariana Suciu, directorul general al centrului expozitional Romexpo, care a precizat ca la editia de anul trecut au fost 15.000 de vizitatori.

Acestora li se adauga alti 2.000-3.000 de vizitatori in prima zi a targului, dedicata specialistilor.

Targul de mobila, aflat a a XXI-a editie, va fi deschis publicului vizitator in perioada 12-15 septembrie, intre orele 10:00-18.00. Ziua de 12 septembrie va fi dedicata in exclusivitate publicului specialist si jurnalistilor, iar in perioada 13-15 septembrie expozitia va fi deschisa publicului larg.

Targul se va desfasura pe o suprafata de peste 10.000 de metri patrati, la Romexpo, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania si Asociatia Clubul Roman de Mobila.

Astfel, vor fi prezente peste 100 de companii expozante, atat din tara cat si din strainatate.

Class Living, Idezio, Far-Est, Kinnarps, Intermedio, Kroma-Exotique, Sarmex, Romast, Romvitrine, Independent Design, Mobimpex, Proconsel, Tehnoholz-Danibrum, Interforesta sunt doar cateva dintre cele peste 100 de firme din Romania si strainatate (Germania, Polonia, Cehia, Serbia si Slovacia) care vor expune creatiile la targ.