COMPANII

Cum va functiona schema de exceptare a consumatorilor energo-intensivi, aprobata de CE

21 octombrie 2014, ora 13:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
industrieee.jpg
Membrii Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) saluta decizia Comisiei Europene (CE) de aprobare a schemei de reducere a cotei de certificate verzi pentru consumatorii energo-intensivi.

ABIEC subliniaza necesitatea urgentarii implementarii acestei decizii incepand cu 2014 – in conformitate cu schema adoptata si aprobata anul acesta atat de Guvernul Romaniei, cat si de CE - sprijinind, astfel, industria si oferind baza pentru a concura pe piata europeana si internationala, de pe pozitii de egalitate cu alte companii similare.

"Salutam aprobarea primita de la Comisia Europeana si subliniem importanta vitala a Hotararii de Guvern (HG) care echilibreaza supracompensarea schemei de certificate verzi", a declarat Marian Nastase, presedintele ABIEC.

"Comisia a confirmat decizia Guvernului de a compensa partial povara financiara semnificativa reprezentata de schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, cu scopul de a asigura viitorul industriei in Romania", a adaugat Nastase.

Masurile pentru reducerea impactului schemei de sprijin pentru industria regenerabila reprezinta un pas vital in sprijinirea industriei romanesti, care creeaza valoare adaugata si care este responsabila pentru aproximativ 1,5 milioane de locuri de munca.

"Aprobarea schemei de exceptare pentru Romania dovedeste, inca o data, nu doar profesionalismul propunerii, dar si necesitatea implementarii schemei din 2014 – in conditiile in care a fost aprobata luna aceasta de CE – importanta recunoscuta de catre autoritatile din Romania, precum si de Comisia Europeana. In acest sens, ne exprimam increderea ca aplicarea Hotararii de Guvern incepand cu 2014 ne va permite sa operam in Romania si speram ca acesta decizie, care vine sa echilibreze o schema de sprijin supra-generoasa, nu va fi diluata prin masuri administrative si birocratice viitoare", a declarat Nastase.Hotararea de Guvern referitoare la scaderea impactului schemei de sprijin pentru industria regenerabila transpune Ghidul adoptat de Comisia Europeana referitor la proiectele pentru protectia mediului si energie, care primesc sprijin din partea statului, pentru perioada 2014-2020. 

Despre schema de exceptare

Ghidul ofera criterii referitor la modalitatea prin care Statele membre, inclusiv Romania, pot reduce povara costurilor rezultate din urma schemelor de sprijin pentru energia regenerabila pentru companiile energo-intensive. Comisia Europeana recomanda ca pentru companiile mari consumatoare de energie sa se acorde o exceptare de 85% pentru plata certificatelor verzi. CE permite Statelor Membre sa limiteze si mai mult nivelul, pana la 4% din valoarea adaugata bruta, acest sprijin, pe baza principiului proportionalitatii. Mai mult, acest nivel poate fi redus pana la 0,5%, pentru operatiuni cu intensitate energetica de cel putin 20%.

Romania a decis sa diminueze contributia pentru finantarea energiei produsa din surse regenerabile pentru anumite companii din sectoarele energo-intensive, active pe piete internationale. Beneficiarii vor plati contributii mai mici cu 85%, 60% sau 40% pentru energia din surse regenerabile, daca demonstreaza o electro-intensitate mai mare de 20%, intre 10% si 20% sau, respectiv, intre 5% si 10%.

Schema de sprijin pentru energia regenerabila reprezinta principalul motiv pentru care costurile cu energia au crescut pana la un nivel insuportabil pentru consumatorii industriali din Romania, spun reprezentantii ABIEC.

Potrivit lor, cresterea "necontrolata" a subventiilor pentru energia regenerabila a dus la o marire generala a taxelor platite de toti consumatorii (care includ, alaturi de pretul la energie, costul cu certificatele verzi, taxa de cogenerare si transport), de la 67 de lei per MWh in 2012, la 88 de lei per MWh in 2013, reprezentand o crestere de 30%.

Citeste si Victorie romaneasca la Bruxelles: Industria electrointensiva, sprijinita cu 75 mil. euro/an 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter