COMPANII

Economia creste ca la Meteo. Cum ne afecteaza nesfarsitele modificari de prognoze

31 ianuarie 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Meteo.jpg
Prognozele privind cresterea economica a Romaniei pe 2013 se modifica de zici ca-s informatiile din buletinele meteo sau celebrele cote ale apelor Dunarii de la radio. De la 4%, noua putere a ajuns in cateva luni la numai 1,6%, iar perspectivele arata ca nici acest nivel nu ar fi cel final. Cum ne afecteaza aceste razgandiri?

USL a castigat alegerile parlamentare cu un program in care vorbea cu insistenta despre o crestere economica de 4% in intervalul 2013-2016, ca urmare a investitiilor masive pe care statul le va face. Ni se promitea un buget axat pe dezvoltare in care mediul de afaceri va fi sustinut puternic prin masuri care se asigure relansarea economica.

In programul de guvernare, cresterea economica incepea deja sa intre la apa.  Avansul produsului intern brut era vazut la o medie de 3%. Ulterior, premierul Ponta isi modifica din nou prognozele la 1,8%, iar in bugetul de stat, ce a intrat in aceste zile in dezbaterea Parlamentului, sa scrie, negru pe alb – 1,6%.  

“Mai realist ar fi insa sa spunem ca PIB-ul se cam duce pe polei. Polei de care nu este vinovat statul, pentru ca el (poleiul) este al nostru al tuturor. Chiar nu inteleg de ce acest guvern vrea sa concureze vechile anticipari aiuriste. Mai bine insista pe ideea insanatosirii si a justitiei, spunea ca a creat un buget care sa elimine risipa samd”, afirma analistul economic Bogdan Glavan, pe blogul sau

“Nu inteleg de ce este pus atat de mult accentul pe dezvoltare. Este un buget de dezvoltare, vom cheltui mai mult ca in 2012? Dincolo de contradictia in termeni (cheltuieli mari – dezvoltare) pe care, ce-i drept, doar un economist antrenat mai mult prin biblioteca si mai putin la mulgerea, pardon, accesarea fondurilor europene o poate sesiza, cred ca este imprudent politic sa trambitezi dezvoltarea", afirma analistul.Glavan considera ca presedintele Traian Basescu "a comis-o" cand a facut celebrul anunt "se pare ca iesim din criza" si aminteste ca fostul premier Mihai Razvan Ungureanu "nu s-a lasat nici el mai prejos" cand a exclamat: "se pare ca incepe o noua frenezie economica".  

Este important de precizat ca nu numai Guvernul si-a modificat prognozele. Inclusiv Fondul Monetar International si expertii din economie au facut acest lucru. FMI estimeaza un 1,5% in acest an, iar BCR un 1,1%, dupa ce anterior estimau un avans al PIB de 2,9%, modificat ulterior la 1,9%.  

Ce inseamna modificarea prognozelor  

Faptul ca prognozele privind cresterea economica au ajuns sa se modifice mai ceva ca cele de la meteo arata ca economia sta pe picioare de lut, functioneaza dupa cum bate vantul.

“In absenta unor reforme clare, nu facem decat sa revenim la contextul economic din anii 2004-2007, cand rata dobanzii scadea, cursul de schimb se aprecia si PIB-ul urca”, afirma Bogdan Glavan.  

Si alti specialisti sustin ca nu ne aflam pe drumul cel bun.

“Din pacate, economia Romaniei a intrat intr-un fel de carusel din care nu va putea iesi decat cu masuri concrete de stimulare a economiei”,  afirma analistul Cristian Dinulescu.  

“Punand taxe peste taxe, fortand birurile de tot felul, statul va aduna, probabil, ceva mai multi bani, insa nu va reusi ceea ce este cel mai important – sa creeze un mediu de business favorabil care sa determina atragerea de investitii. Fara stimularea afacerilor, fara noi locuri de munca, strangand la maxim robinetul fiscal, nu cred ca vom avea vreo sansa sa iesim din aceasta situatie”, a mai spus acesta.  

Analistul economic Mircea Cosea, estima inca de acum doi ani, intr-o analiza DailyBusiness.ro, ca evolutia crizei in Romania urmeaza un tipar original, sub forma literei "O" sau, mai bine zis, a unui cerc.

Am atins deja limita de jos, iar acum evoluam spre un nivel similar cu cel de la care am plecat. “Daca nu vom deschide ochii, sa luam masuri economice active, vom continua sa ne invartim in jurul cozii”, considera acesta.

Cu alte cuvinte, din 2009 incoace ne aflam intr-un adevarat carusel din care nu reusim sa iesim. Motivele sunt multe si tin, in primul rand, de performanta decidentilor de la Bucuresti, de fapt de indicatiile expertilor de la FMI.

Dupa patru ani de criza, ne-am intors practic la situatia din 2009. Fara bani, economia traieste cu perfuziile puse. Investitiile straine sunt egale cu zero, bancile se multumesc sa traiasca din dobanzile la creditele date in anii “Epocii de Aur a consumului” si din imprumuturile acordate statului, iar statul continua sa investeasca in proiecte fara impact real asupra economiei.  

Ce trebuie facut pentru ca Romania sa depaseasca criza? Ceea ce scriam in 2009 ramane valabil si in prezent. Potrivit analistilor, ca sa iesim din aceasta situatie economica, trebuie sa evitam modelul de dezvoltare economica din anii "Epocii de Aur ai consumului".   

Economistii se uita, in primul rand, la nivelul de impozitare din Romania, superior celui din tarile din jur. Cum sa atragi investitorii daca tu impui taxe mult mai mari?   Dincolo de taxe, potrivit analistilor, este absolut obligatoriu sa rezolvam problema fondurilor europene.

“In conditiile in care investitiile straine sunt la pamant, iar bancile nu par dispuse sa investeasca in economie, singura sursa de bani reala o reprezinta cea de la Bruxelles", afirma analistul Cristian Dinulescu.  

El crede ca noul guvern trebuie sa stimuleze, in primul rand, industriile novatoare, tehnologia. 

"In prezent, economia romaneasca este una de tip manufacturier. Trebuie sa insistam pe noile tehnologii, pe inovatie", spune analistul.

Opinie impartasita si in mediul de business.

“Ne laudam ca suntem buni in IT, in comunicatii, in tehnologie, dar nu am vazut inca de la guvern niciun fel de stimul care sa sustina acest segment. Nokia a plecat din Romania pentru ca a gasit conditii mai bune in Asia. Avem nevoie de politici fiscale care sa stimuleze creativitatea, dezvoltarea inovatiei”, a declarat recent Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 20:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter