- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ponta: Peste 6-9 luni vom face o analiza cu privire la pretul painii

24 Sep, 16:46 • Redactia DailyBusiness
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca este un pic prematur ca romanii sa simta efectele scaderii TVA la paine si ca peste sase-noua luni se va face o analiza in acest sens.
Ponta: Peste 6-9 luni vom face o analiza cu privire la pretul painii

Intrebat cum comenteaza faptul ca
painea s-a ieftinit cu doar 6% in urma scaderii TVA de la 24% la 9%,
premierul a spus ca „tot e bine”.

„O sa vedem
cat de mult a scazut pretul, important este ca e o scadere. In
discutia pe care am avut-o cu cei de la FMI am stabilit ca o analiza
serioasa se poate face dupa sase-noua luni, intr-o luna e un pic
prematur sa simti efectele. Dupa sase-noua luni o sa facem o analiza
si eu, personal, sustin ca trebuie sa fie un proiect de succes pe
care putem sa-l extindem si la alte produse alimentare. Cred ca a
fost o masura buna. Daca producatorii au profituri mai mari, o sa le
luam impozit mai mare”, a spus Ponta, aflat intr-o vizita oficiala
la Vilnius.

“Scaderea pretului la paine si
reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu sunt doua obiective
extrem de importante. Daca le atingem pe acestea, sunt multumit”,
a adaugat premierul, citat de Agerpres.

Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine
la 9%
, de
la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin
cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la
bunuri de lux.

Cititi aici o analiza despre povara
taxelor
si cat de mult ne vor afecta noile biruri.


Masura reducerii
TVA la paine trebuie extinsa la toate produsele alimentare

Masura reducerii TVA, aplicata deja in
cazul painii si al produselor de panificatie, trebuie extinsa la
toate produsele alimentare, deoarece in acest mod se asigura un grad
ridicat de protectie sociala, in paralel cu stimularea productiei,
consumului si sectorului industriei agro-alimentare, a declarat marti
Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului National al
intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

“Sustinem extinderea masurii TVA
redusa pentru toate alimentele, potrivit practicilor din celelalte
state membre ale Uniunii Europene, concomitent cu reducerea cotei
generale a TVA de la 24% la 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2014.
Principalele ratiuni care stau la baza adoptarii unei astfel de
masuri tin de protectia sociala, stimularea productiei, consumului si
sectorului industriei agro-alimentare. Nu in ultimul rand, pledam
pentru imbunatatirea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala
pentru reducerea fiscalitatii, simplificarea birocratiei si a
formularelor fiscale, in special pentru IMM-uri”, a afirmat Liviu
Rogojinaru, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, conducerea
CNIPMMR a inceput deja discutiile cu reprezentantii Ministerului de
Finante, in vederea extinderii masurii de reducere a TVA la toate
produsele alimentare.

“Peste jumatate din tarile Uniunii
Europene (15 din 28 de state membre) aplica reduceri de TVA la
alimente. Dintre aceste state, sase aplica niveluri super reduse sau
chiar nu taxeaza deloc – Malta are un nivel de 0% pentru toate
produsele alimentare. Luxemburg aplica un nivel unic al TVA de 3%
pentru alimente, Spania si Italia – de 4%, iar Olanda – de 6%”, a
mai spus vicepresedintele CNIPMMR.

Consiliul a realizat de
altfel, in perioada 12-23 septembrie, o consultare privind efectul
micsorarii TVA la paine si alte produse de panificatie, sub forma
unui sondaj derulat prin intermediul portalului immromania.ro, la
nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

Astfel, la
intrebarea ‘Considerati ca masura de reducere a TVA la paine are un
real efect social asupra puterii de cumparare a populatiei?’, 44%
dintre intreprinzatorii chestionati considera ca efectul va fi
nesemnificativ.

Potrivit unui Ordin comun al Ministerului
Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor
Publice, painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au
TVA de 9%, incepand de la data de 1 septembrie.