COMPANII

Posta Romana, profit de milioane de euro dupa 5 ani de pierderi

17 iunie 2015, ora 14:47 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
posta.jpg
Profitul net al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a ajuns, in primele patru luni din 2015, la 18,7 milioane de lei (4,16 milioane de euro), pe fondul cresterii veniturilor cu 3,1% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit CNPR, aceasta evolutie consolideaza trendul pozitiv al operatorului national de servicii postale, in contextul incheierii anului 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), dupa cinci ani de pierderi.

In acest context, situatia financiara a companiei, pentru perioada ianuarie — aprilie 2015, arata un avans al veniturilor totale de 11,7 milioane de lei fata de perioada similara a anului trecut, pana la 391 de milioane de lei, dar si o crestere a cheltuielilor cu 16,7 milioane de lei, ca urmare a majorarii salariale implementate la finalul lui 2014. Cu toate acestea, mentinerea cheltuielilor (371 de milioane de lei) sub nivelul veniturilor a facut posibila obtinerea unui profit brut de 19,5 milioane de lei.

"Pastrarea constanta a veniturilor din serviciile postale clasice continua sa fie o provocare, insa intrarea Postei Romane in competitia proiectelor mari, strategice s-a dovedit a fi o decizie profitabila. Astfel, in timp ce veniturile din posta de scrisori sau din vanzarile de marfuri continua trendul descendent, incheierea unor contracte cu operatori din zona transferului de bani sau cel de distributie a cardurilor de sanatate au adus incasari importante. In perioada urmatoare, dorim sa intensificam legaturile comerciale cu actori mari din zona de retail sau banking si sa ne intarim pozitia pe segmentul de e-commerce si de asigurari”, a declarat directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu.Adunarea Generala a Actionarilor Postei Romane a aprobat, la sfarsitul lunii mai, executia bugetului de venituri si cheltuieli aferent anului 2014, precum si situatiile financiare ale companiei si repartizarea profitului net pentru anul trecut. Astfel, operatorul national de servicii postale inregistra, la 31 decembrie 2014, o cifra de afaceri de 1,12 miliarde de lei si un profit net de 22,8 milioane de lei. Dupa stabilirea provizioanelor, suma de 22,6 milioane de lei ramasa din profitul net va acoperi pierderea contabila din anii precedenti.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990 si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza. Posta Romana a contribuit, in 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o suma-record in conditiile disponibilizarilor operate in anii trecuti si care au redus contributiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din aceasta suma reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 17:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter