COMPANII

Posta Romana: Va aproba Comisia Europeana conversia datoriilor in actiuni?

02 iunie 2013, ora 14:59 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Posta2.jpg
Romania va trebui sa ceara acordul Comisiei Europene pentru conversia datoriilor in actiuni la Posta Romana, iar ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, este convins ca vom primi aprobarea.

"In primul rand, prelungim procesul de privatizare, pentru ca aceasta este conditia ca sa o putem face atractiva. Daca intrerupem procesul de privatizare, atunci nu mai avem posibilitatea sa facem conversia datoriilor in actiuni. Mergem la Comisia Europeana, le spunem: uite noi am vrut sa facem lucrul acesta, nu merge si avem si opinia consultantului. Dupa care le cerem aprobare ca nu putem sa facem altfel si le spunem dati-ne voie sa convertim, pentru ca Romania are voie doar in proces de privatizare sa converteasca datoriile in actiuni si in felul acesta facem compania mai atractiva. Noi, in paralel, avem si procesul de restructurare, pentru ca altfel nu ne aproba conversia. Sunt foarte convins ca vom primi aprobarea de la Comisia Europeana", a spus Dan Nica, citat de Agerpres.

Dan Nica a declarat ca Posta Romana a fost "urmarita si de ghinioane" in cadrul procesului de privatizare. Acesta a mentionat ca Posta belgiana, care era foarte interesata, nu a putut sa participe la proces pentru ca avea o intelegere cu Comisia Europeana, iar Posta italiana nu mai avea voie sa faca investitii in afara tarii.

"Cand nu vine nimeni, fara sa te intrebe cat costa, nici macar sa ia caietul de sarcini, inseamna ca problema este in zona de datorii", a explicat Nica.Ministrul pentru Societatea Informationala a spus ca societatea a fost profitabila in trecut, dar ca fostii directori au incheiat contracte paguboase pentru companie.

"Cand am plecat in 2004 de la conducerea ministerului, am parasit aceasta pozitie, aceasta companie (Posta Romana -n.r) nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii", a spus Nica.

Acesta a subliniat ca la momentul cand am preluat-o, in mai 2012, a primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012.

"Posta Romana ar fi fost profitabila daca nu ar fi fost jumulita de o maniera oribila. Hai sa va dau un exemplu, ca sa fie mai clar. Stiti cat are cota de piata pe trimiterile rapide, coletele postale? Acelea pe care le ducem fiecare cel putin o data in viata daca nu cand sunt copii studenti sau le trimiti la rude... 2%. Acum 20 de ani, 100%, dar cum a ajuns la 2%? Fostul director care raspundea de aceasta operatiune avea si el firma privata. Factura pe firma lui, transporta cu masinile Postei coletele si cand si-a facut plinul, el a plecat bine-merci si compania a ramas cu 2%. Toate aceste chestiuni sunt identificate, au fost controale peste controale. Sunt dosare in curs, eu nu am voie sa vorbesc despre ele. Dar daca v-am spus ca sunt verificari, adica se vede ca se lucreaza foarte intens la aceste lucruri, credeti-ma ca asa este", a spus Nica.

Termenul pentru depunerea ofertelor ferme si neangajante pentru privatizarea Postei Romane a fost prelungit pana la 30 iunie 2014, intrucat nivelul ridicat al datoriei face din Posta Romana o companie neatractiva pentru investitori, a declarat miercuri Dan Nica.

Seful MSI a adaugat ca va cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea in actiuni a datoriilor companiei la bugetul de stat, acestea totalizand peste 242 de milioane de lei.

Conducerea Postei Romane a ajuns in aceasta saptamana la un acord cu sindicatele prin care 3.650 de salariati ai companiei vor fi disponibilizati colectiv.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 02:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter