COMPANII, MEDIA & MARKETING

Realitatea TV, reclamata la CNA: Emisiunea cu Dan Sova despre Rosia Montana, sponsorizata de RMGC

14 mai 2013, ora 15:14, autor(i): Andra Troasca   | 17 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rares-bogdan.jpg
Mai multe persoane s-au sesizat in legatura cu emisiunea Jocuri de Putere difuzata luni seara la Realitatea TV. Acestea reclama la CNA faptul ca emisiunea, avand ca tema proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana ľ o problema de interes general, aflata in dezbatere politica si economica ľ a fost sponsorizata de compania RMGC.

Iata mai jos argumentele aduse in reclamatia catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), potrivit formularului de sesizare:

  • Este abordat subiectul Rosia Montana, subiect important aflat in continua dezbatere politica si economica
  • Pe ecran, la sfarsitul pauzei publicitare, la minutul 01h14'00'' al emisiunii, apare cel putin o data sigla companiei RMGC si se transmite atat in scris, cat si prin voce, mesajul äO emisiune prezentata de Rosia Montana Gold Corporationö
  • La minutul 01h14'55'' al emisiunii, moderatorul afirma: Din cei care s-au prezentat la referendum (n.r. Referendum Apuseni), 80% au votat pentru exploatarea la Rosia Montana.
Potrivit Legii Audiovizualului, se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe in integralitate sa, precum si a programelor de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate.

äRadiodifuzorul Realitatea TV a incalcat flagrant legea, permitand sponsorizarea unei emisiuni pe o tema aflata in dezbatere economica, politica de actualitate: Rosia Montana. Cu atat mai grav cu cat sponsorizarea acceptata de radiodifuzor provine de la o companie direct interesata de rezultatul dezbaterilor, ceea ce va constitui influentarea mesajului si producerii intregii emisiuniö, se precizeaza in formularul de sesizare.

Referitor la enuntul moderatorului (Rares Bogdan-foto) din minutul 01h14'55'' al emisiunii, reclamantii noteaza ca afirmatia este falsa: Rezultatele oficiale ale Biroului Electoral de Circumscriptie Alba arata ca 62,45% din cei prezenti la vot au votat Da pentru pornirea mineritului in Muntii Apuseni, nu 80%.Formularul de sesizare, asa cum a fost prezentat mai sus, a fost scris de grupul Save Rosia Montana, ai carui reprezentanti sunt áLuminita Dejeu, Mihnea Blidariu, Claudia Apostol, Ramona Duminicioiu si Andrei Mocanu.

Insa nu sunt singurii care s-au sesizat in legatura cu acest subiect. Pe Facebook au fost distribuite marti o serie de alte mesaje similare.

Invitatul emisiunii a fost Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine. Acesta a declarat, printre altele, raspunzand la o intrebare a moderatorului, ca nu ii este teama de o decizie pe care guvernele anterioare au evitat sa o ia.

Guvernul a decis, prin hotarare aprobata la sfarsitul lunii aprilie, infiintarea unei noi companii, care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Mai multe detalii aici.

Realitatea TV a mai fost reclamata la CNA pe motive de impartialitate in legatura cu subiectul Rosia Montana, pentru emisiunea "Patrimoniul Nimanui", moderata de Mihai Tatulici.

Citeste si Peisaj pestrit in Rosia Montana: Jeep-uri, corturi, paragina si case de 200.000 euro (Foto-Reportaj)
á
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gabriel a spus:
14/05/2013 17:10
Se confirma ca Rares Bogdan este un tonomat nu un ziarist asa cum se intituleaza. Ziarist de investigatie!!!!!!!!!!!!
 
CD a spus:
14/05/2013 17:36
Ce se-ntampla, doctore??? Unde sunt andacalinustefanviorel sa ne spuna acele noutati extraordinare despre miile de locuri de munca si zecile de miliarde de dolari care ne vor potopi - fara ca noi sa facem nimic, fara sa investim un leu!!! - de indata ce proiectul etc., etc., etc.???
Sunt usor ingrijorat pentru prietenii nostri comentatori... articolul a fost publicat acum doua ore si jumatate, in mod normal pana acum trebuia sa fi aparut macar vreo 5-10 mesaje de sustinere.
Altfel, CHIAR nu inteleg ce au oamenii astia cu Realitatea si mai ales cu dl. Sova... dansul este foarte bine informat despre proiect, din familie, de la mamica dansului. Deci daca dl. Sova & mamica spun ca proiectul e bun, inseamna ca asa e, ce mai tura-vura...
 
Vladi a spus:
14/05/2013 17:39
In Rosia Montana, 80% din cei care au mers la vot au votat pentru pornirea proiectului minier, deci afirmatia nu este falsa. dar ONGistii traiesc din depunere de reclamatii, probabil ca trebuie sa isi faca norma...
 
Claudiu a spus:
14/05/2013 17:47
@CD, sa speram ca nu i-au dat afara pe postaci doar pentru ca deja si-au atins in alt mod tinta.
 
Voicu a spus:
14/05/2013 18:44
vai, aceiasi ONGisti care de ani de zile lupta impotriva celor din Rosia Montana au depus o noua reclamatie, ce surpriza... dar poate ar fi trebuit sa se informeze inainte sa faca asta, ca la referendum, 80% dintre rosieni au zis DA proiectului minier.
 
Pagini: 1234
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 05:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter