COMPANII

Romania, o jungla financiara! Numarul insolventelor a crescut fantastic. Cum ne aparam?

28 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
falimenttttt.jpg
Ai taiat o factura? Daca iti vrei banii, asteapta cateva luni bune. Daca nu iti convine, asta e. Inghite in sec si cauta-ti alti parteneri de afaceri. Cam asa arata jungla financiara romaneasca. áDincolo de economia subterana,áde infractionalitatea economica, insolventa a ajuns o adevarata moda, zeci de mii de patroni spalandu-se pe maini de datorii si probleme prin declararea incapacitatii de plata.

Numarul insolventelor a crescut fantastic in Romania, poate si din cauza legislatiei permisive, a declarat Cristina Rusuleanu, director general Euler Hermes Services Romania (EHSR), la cea de a-IVa editie a "Conferintei de Management al Riscului de Creditare", organizat de ICAP Romania si Cycle European.

"Daca ne uitam la cifre, in 2007 aveam un numar de 14.000 de companii care au intrat in insolventa. In 2012, numarul este de aproape 30.000. Lucrurile par sa se aseze in 2013, dar nici pe departe la nivelul anului 2007 inainte de crizaö, a spus Rusuleanu.

Cele mai afectate sectoare sunt retail si constructii. A crescut fantastic numarul insolventelor poate si din cauza legislatiei permisive in privinta clientilorCristina Rusuleanu, director general Euler Hermes Services Romania (EHSR)Potrivit unei analize Coface, constructiile, industria metalurgica si transporturile reprezinta sectoarele care au cele mai multe companii insolvente raportat la mia de firme active in domeniul respectiv.

Astfel, in constructii s-au inregistrat 123 insolvente la 1.000 firme active si conform esantionului de companii analizate individual de Coface Romania (57% din piata) aproximativ 70% dintre companii prezinta un risc ridicat sau semnificativ peste medie.á

O situatie similara se observa si in industria metalurgica, cu 9 insolvente la 1.000 firme active si 62% dintre companii cu un risc ridicat precum si in sectorul transporturilor, cu aproximativ 96 insolvente la 1.000 firme active si 75% dintre companii cu un risc peste medie.á

Cum eviti sa cazi in capcana insolventelor?

A construi si mai ales a dezvolta o afacere in Romania, indiferent de domeniu, a devenit un fel deá"sport extrem"áin contextul fiscalitatii excesive, birocratiei si infractionalitatii in domeniu, in crestere continua, spun specialistii.á á Specialistii spun ca metodele de evitare a unor astfel de situatii tin in primul rand de informare si de existenta unui business-plan axat pe derularea segmentata a relatiei financiare.á

"Trebuie sa fii foarte atent cu cine faci afaceri, sa te informezi despre afacerile pe care le-au facut pana atunci, daca au dificultati financiare si, cel mai important,ása nu dai drumul la baniáfara sa te asiguri ca vei primi produsele sau serviciile contractate", spune omul de afaceri Cristian Parvan. á Expertul financiar Teodora Dumbraveanu relata, anterior, pentru DailyBusiness.ro, cateva dintre regulile de baza in acest gen de relatii contractuale.á

"Primul pas este acela de a te informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni", declara expertul.

Cele mai importante informatii nu se gasesc neaparat in rapoartele financiare, ci tot la oamenii de afaceri.

"Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija", comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ionel a spus:
28/05/2013 09:26
Statul, prin aplicarea legii, trebuie sa ne apere. De cine ? De cei care isi infiinteaza societati pentru o perioada scurta de timp cu scopul vadit de a tepui. Avem, legi, avem consultanti, nu trebuie decat sa aplicam legea. Mai ales in domeniul constructiilor, un domeniu in care companiile care activeaza in acest sector nu sunt verificate nici macar de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Se mai si plang ca domeniul respectiv o duce greu, dar se lucreaza la negru fara limita. Iar altii, din acelasi domeniu, isi infiinteaza firme, de la an la an, pe numele altor asociati / administratori. Oare chiar nu se pot verifica aceste informatii ? Sau nu se vrea ? Poate nu sunt persoane competente care sa ocupe anumite functii.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 18:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter