- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Marii retaileri: Legea aprobata de deputati pericliteaza locurile de munca a 50.000 de romani

21 Sep, 13:41 • Redactia DailyBusiness
Locurile de munca ale celor peste 50.000 de romani care lucreaza in sectorul de comert modern sunt puse in pericol daca se va aplica noua lege privind comercializarea produselor alimentare, adoptata de Camera Deputatilor pe 16 septembrie, atrage atentia Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Marii retaileri: Legea aprobata de deputati pericliteaza locurile de munca a 50.000 de romani

„Actul politic in sine dovedeste iresponsabilitate si nepricepere din partea factorului politic si a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege in aceasta forma”, considera reprezentantii AMRCR.

In lipsa unei analize de impact riguroase, consecintele catastrofale ale intrarii sale in vigoare trebuie cunoscute chiar si acum, in al doisprezecelea ceas, au adaugat acestia.

Potrivit AMRCR, primii afectati de efecte vor fi tocmai consumatorii finali.

„Caracterul anti-concurential si obtuz al textului de lege se va reflecta in deteriorarea climatului concurential al pietei produselor alimentare, asa incat preturile nu numai ca nu vor scadea, ci vor creste, efect universal al distorsionarii mecanismelor pietei si ale liberei concurente in piata”, se arata in comunicatul AMRCR.

Micsorarea termenelor de plata a facturilor catre furnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianti de a le putea respecta, urmand sa se produca intarzieri si blocaje financiare care pot sa se incheie cu falimente, atat de partea retailerilor, cat si a furnizorilor nostri alimentari.

Intr-o perioada de criza, cand problemele de cash-flow au produs uriase dificultati chiar si celor mai mari agenti economici, producand falimente si deschideri ale procedurilor de insolventa chiar si in sectorul de retail, o presiune suplimentara ar putea fi, in multe cazuri, fatala, apreciaza reprezentantii AMRCR.

In acest context, pierderea locurilor de munca ale angajatilor companiilor implicate – retaileri, producatori sau procesatori de produse alimentare, distribuitori – va deveni de neevitat.

Daca retailul a fost pana acum unul din putinele sectoare care mai facea angajari de la debutul crizei financiare, reusind sa pastreze inca rata somajului in limite rezonabile, viitorul pietei muncii sub noile auspicii este tot mai sumbru, mai atrage atentia AMRCR.

Locurile de munca ale celor peste 50.000 de romani care lucreaza in sectorul de comert modern sunt puse astfel in pericol de o reglementare „lipsita de fundament rational”.

Gunter Verheugen, vicepresedintele Comisiei Europene pe probleme de Afaceri si Industrie, remarca faptul ca, in situatia dificila determinata de criza cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aiba in vedere decidentii politici din perspectiva diminuarii la maximum a costurilor sociale platite de populatie este pastrarea actualelor locuri de munca, demers extrem de anevoios in conditiile aplicarii noii legi.

Supra-reglementarea unui sistem prin excelenta concurential este in sine o alegere discutabila. Insa daca atentia factorului politic se concentreaza selectiv doar asupra unora dintre actori – in speta comerciantii – in functie de rezonanta populista a masurilor propuse, deciziile pot avea consecinte catastrofale, adauga reprezentantii AMRC.

Astfel, se pierd din vedere „abuzurile” pe care le comit marii producatori si procesatori din industria alimentara, care cresc artificial preturile pentru a-si compensa propria lipsa de eficienta si competitivitate.

Dupa ce se vor vedea si protejati la nivel politic, interesul lor pentru inovare si cresterea competitivitatii si a calitatii produselor oferite va scadea si mai mult, ceea ce se va rasfrange din nou asupra consumatorului final, privat de beneficiile unei piete libere si concurentiale.

Atata timp cat singura veriga a lantului de distributie intrata sub incidenta noii legislatii este reprezentata de comercianti, marii furnizori, procesatori si intermediari vor continua sa beneficieze de clementa legii si de premisele savarsirii de abuzuri impotriva micilor intreprinzatori, asa cum se intampla si astazi, in destule situatii.

Noile restrictii impuse prin lege vor incuraja retailerii sa renunte la furnizorii deja traditionali din Romania si sa se reorienteze spre piata externa si spre importuri din tarile in care reglementarile absurde de felul celei de fata nu exista.

Efectele acestui fenomen se vor rasfrange atat asupra micilor intreprinzatori romani din industria alimentara, care vor avea dificultati tot mai mari sa se mentina in viata, in lipsa unei piete de desfacere, cat si asupra echilibrelor macro-economice ale Romaniei, in special asupra deficitului de cont curent si al cursului de schimb al leului fata de principalele valute.

In aceeasi ordine de idei, investitiile straine directe realizate de retaileri in Romania vor fi stopate, cat timp cadrul legislativ devine atat de restrictiv, avertizeaza AMRCR.

Astfel, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti din perspectiva investitionala va trece pe linie moarta, cu efecte asupra intregului ansamblu economic.

Nu in ultimul rand, toate efectele de mai sus se subsumeaza unei consecinte globale, care se refera la modul in care economia romaneasca isi pastreaza capacitatea de a iesi din recesiune.

In vreme ce Europa de Vest a trecut din nou pe crestere economica, gratie stimularii consumului si politicilor integrate corect alese si asumate de factorii de decizie, pentru Romania iesirea la liman este inca departe.

Prabusirea consumului populatiei, ca urmare a numerosilor factori care au contribuit la scaderea puterii de cumparare a romanilor, va continua dupa aplicarea acestei legi, ceea ce va deteriora in continuare climatul economic autohton si va avea efecte negative asupra produsului intern brut.

Dincolo de repercusiunile severe asupra consumatorilor finali , textul de lege adoptat incalca flagrant cateva principii europene de baza, precum si Constitutia Romaniei, drept pentru care ne rezervam dreptul de a continua toate demersurile legale pentru revenirea in limitele impuse de jurisdictia comerciala europeana si romaneasca, au spus reprezentantii AMRCR.

Ei spera ca Traian Basescu, presedintele Romaniei, sa reflecte asupra tuturor celor semnalate mai sus si sa refuze promulgarea legii votate de Camera Deputatilor.

Legea comercializarii produselor agroalimentare, care reglementeaza relatiile dintre furnizori si comercianti a fost adoptata miercuri, 16 septembrie, de Camera Deputatilor.
Potrivit legii, comerciantilor le este interzis sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie.