- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ajutor de 14.000 de euro pentru reabilitarea caselor. Cum se aplică pentru obţinerea fondurilor

10 Jun, 22:28 • Russo George
Ministrul Mediului din Austria, Leonore Gewessler, vrea să impulsioneze reabilitarea termică a clădirilor și lansează o campanie cu sloganul „Austria nu este complet sigilată”. „Obțineți acum un bonus de renovare de până la 14.000 de euro și reduceți permanent costurile cu energia”, este mesajul pe care l-a transmis ministrul.
Ajutor de 14.000 de euro pentru reabilitarea caselor. Cum se aplică pentru obţinerea fondurilor

Reabilitarea caselor se face cu ajutor de la stat  în România, dar şi în alte ţări din UE. „Austria nu este complet sigilată”, este sloganul campaniei pe care ministrul Protecției Climatice și Energiei, Leonore Gewessler (Verzii), l-a anunțat de curând. Este vorba despre sprijinul pentru reabilitarea termică a aproximativ o jumătate de milion de case din toată Austria.

„Strict vorbind, pereții, ferestrele, ușile și acoperișurile noastre nu sunt complet etanșate sau nu sunt bine izolate. Acest lucru duce la costuri mari cu energia”, spune ministerul. Sunt puse la dispoziție până la 14.000 de euro pentru fiecare proiect. Subvenția este disponibilă pentru case unifamiliale, ansambluri rezidențiale și, de asemenea, companii, potrivit publicatiei Ziarulromanesc.de, care citeaza Heute.

„Austria nu este complet sigilată”

, este sloganul campaniei pe care ministrul Protecției Climatice și Energiei, Leonore Gewessler (Verzii), l-a anunțat de curând. Este vorba despre sprijinul pentru reabilitarea termică a aproximativ o jumătate de milion de case din toată Austria.

„Strict vorbind, pereții, ferestrele, ușile și acoperișurile noastre nu sunt complet etanșate sau nu sunt bine izolate. Acest lucru duce la costuri mari cu energia”, spune ministerul.

Sunt puse la dispoziție până la 14.000 de euro pentru fiecare proiect. Subvenția este disponibilă pentru case unifamiliale, ansambluri rezidențiale și, de asemenea, companii.

Citeşte şi: Cererea de energie acoperită în procent mai mare de energia eoliană. Tranziția spre eco este din ce în ce mai clară

Următoarea procedură este recomandată persoanelor fizice cu locuințe pentru a obține banii: mai întâi obțineți o consultație energetică despre necesitatea renovării, apoi să aveți de întocmit un certificat energetic și un concept de renovare și în final să depuneți documentele necesare . Acest lucru se poate face online.

Baumit, principalul producător din Austria de sisteme compozite de termoizolație, este încântat de inițiativa ministrului Gewessler. Combinația dintre „economii sensibile de energie” și „surse alternative de energie” este necesară pentru viitor.

„Energia regenerabilă este bună, dar de 14 ori mai bună cu izolarea”, a declarat directorul general Baumit, Georg Bursik.

Reabilitarea cu bani de la stat şi pentru apartamentele de la bloc

Printre altele, Gewessler a fost întrebat despre situația proprietarilor blocurilor. „Ne adresăm tuturor celor care pot reabilita”, a explicat ea, la toate nivelurile, începând cu măsuri simple. Statele federale ar trebui, de asemenea, să facă ceva pentru a completa acest lucru. „Stocul de construcție este o chestiune de stat”.

În ansamblu, se speră să se reducă la jumătate consumul de energie prin izolarea termică, a explicat Johannes Wahlmüller, purtător de cuvânt pentru climă și energie pentru GLOBAL 2000. Combinate cu energiile regenerabile, emisiile de CO2 ale caselor ar putea chiar să scadă la zero.

Citeşte şi: Un șofer a fost amendat cu 121 de mii de euro. Motivul este absolut halucinant

Reabilitarea gratis a caselor şi în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi 4.000 de lei de la stat

Guvernul pregătește un nou program de ajutoare sociale. Astfel, familiile sărace din România vor primi vouchere în valoare de 4.000 de lei pentru renovarea casei sau înlocuirea aparatelor electrocasnice.

Guvernul României va oferi vouchere de 4000 de lei pentru ca românii să își poată renova locuințele. În curând, 220.000 de cetățeni români ar putea beneficia de un ajutor financiar în valoare de 4.000 de lei, care fi oferit sub forma unui voucher.

bani pentru reabilitarea caselor
bani pentru reabilitarea caselor

Banii vor fi oferiți românilor cu venituri mici pentru a-și putea renova locuința și pentru a-și putea schimba aparatele electrocasnice vechi, precum frigiderul, mașina de spălat și aragazul, sau pentru a-și cumpăra unele, în cazul în care nu au avut niciodată mașină de spălat, de exemplu.

„Avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4.000 lei/voucher.

Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei. Dar aici aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțam cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educational. Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are.

De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au.

De asemenea, va exista un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice, care ar cuprinde servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale sau de catering:

„Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunţăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe. De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.