- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Discursul lui Putin face înconjurul lumii. „Sunt schimbări istorice care determină modificări privind securitatea noastră. Ei au început războiul, noi am folosit forța”

21 Feb, 11:42 • Bumbeneci Diana
Vladimir Putin a susținut astăzi un discurs în fața Parlamentului rus, la aproape un an de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Liderul rus face afirmații fără precedent.
Discursul lui Putin face înconjurul lumii. „Sunt schimbări istorice care determină modificări privind securitatea noastră. Ei au început războiul, noi am folosit forța”

Discursul liderului de la Kremlin vine la o zi după vizita istorică efectuată de președintele american Joe Biden la Kiev, analiștii politici fiind de părere că aceasta a ridicat mizele pentru discursul lui Vladimir Putin. Oficialul rus atacă dur SUA și susține că ucrainenii trebuie să vorbească propria limbă.

Mai mult, în discursul său halucinant și plin de persuasiune, liderul de la Kremlin susține că războiul nu a fost deschis de ruși, ci aceștia din urmă au deschis focul pentru a se apăra.

Citește și: Războiul din Ucraina a provocat cel mai mare exod din epoca contemporană. Peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului lui Putin

Putin face primele declarații despre război după ce Biden a fost prezent la Kiev

  • Rusia se confruntă în acest moment cu o perioadă foarte dificilă. Sunt schimbari istorice care determina modificari privind securitatea noastra, pentru a elimna pericolele, am decis sa pornim o operatiune militara speciala. Pas cu pas vom continua sa rezolvam chestiunea ucraineana. Inca din 2014 Dobasul s-a luptat pentru a-și proteja dreptul de a vorbi proria limba. Cetatenii trebuie sa vorbeasca propria limba.
  • Au asteptat sa intervina fortele ruse pentru a-i proteja. Am facut tot ce a depins de noi pentru a rezolva acea problema intr-un mod pasnic. Cu toate acestea, pe a spatele nostru s-a pregatit un alt scenariu. Regimul de la Kiev a inchis ochii cu privire la executiile politice, la fel a facut-o si Occidentul.
  • Vestul a antrenat oameni pentru acest scenariu, a trimis arme. Au creat laboratoare biologice, au montat baze militare aproape de granițele noastre. Nu au fost respectate tratatele de la Minsk.
Vladimir Putin, despre războiul dintre Rusia și Ucraina
Vladimir Putin, despre războiul dintre Rusia și Ucraina
  • SUA au sute de baze militare pe întreaga planetă. Ei fac asta pentru un motiv. În decembrie 2021 au am transmis către SUA și Europa cererea noastră cu privire la garanțiile de securitate și totuși am primit un refuz direct. A devenit foarte clar, pericolul a început să crească. Până în februarie 2022, totul a fost pregătit pentru o acțiune punitivă în Donbas. Regimul de la Kiev le-au furnizat forțelor terestre, aeriene, arme pentru a ataca Donbas. Au continuat să semene teroare în raport cu cetățenii din Donbas, contrar documentelor în vigoare. Ei au început războiul, noi am folosit forța doar pentru a opri asta. Au plănuit un nou atac în Lugansk.
  • Și-au dat seama că următorul obiectiv e Sevastopolul și Crimeea. Acum, la Kiev vorbesc direct despre planul. Noi ne protejăm cetățenii, casele, obiectivele. Au cheltuit 150 miliarde de dolari pentru a suporta acest regim de la Kiev. În 2021-2022, deci de țări au transmis către țările sărace doar 60 de miliarde de dolari. În schimbul acestor sume pentru țările sărace, le-au cerut să facă tot felul de compromisuri. Războiul nu se termină, va continua, pentru că ei continuă să finanțeze conflictul.
  • Americii nu-i pasă de oameni, trimite miliarde de dolari. Vorbește despre democrație și valori, încearcă să distragă atenția de la scandalurile lor de corupție, prin intermediul inamicului comun, Rusia.
    Occidentul folosește teroriști, naziști, diavolul în sine, pentru proiectul lui anti-Rusia”, a transmis liderul rus, citat de România TV.

TASS, agenția de presă a statului rus, anunța în data de 14 decembrie a anului trecut că Putin nu își va susține până la finalul anului discursul în parlamentul rus până la finalul anului, fiind vorba despre o tradiție politică în Rusia asemănătoare cu discursul despre „Starea Națiunii” a președintelui Statelor Unite în Congresul american.

Kremlinul nu a oferit nicio explicație oficială pentru această decizie care a venit și după anularea conferinței de presă maraton pe care Putin obișnuia să o susțină la încheierea fiecărui an, însă cel mai probabil, liderul rus a așteptat împlinirea unui an de război pentru a pregăti un discurs care să convingă propria populație.

Ai mai putea citi: Jens Stoltenberg a confirmat: șeful NATO renunță la funcție. Ce se va întâmpla Mircea Geoană

Știrea este în curs de actualizare…

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult