- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Grecia obligă supermarketurile să adopte preţuri preferenţiale: „Cetăţenii văd că preţurile cresc şi spun că este un furt”

02 Nov, 20:45 • stefan.vlad
Grecia obligă supermarketurile să adopte preţuri preferenţiale. „Cetăţenii (...) văd că preţurile cresc (...) şi îşi spun că este un furt. Este de înţeles pentru că această inflaţie este atât de bruscă şi continuă”, a declarat ministrul Dezvoltării şi Investiţiilor, Adonis Georgiadis, la postul de radio Skai.
Grecia obligă supermarketurile să adopte preţuri preferenţiale: Cetăţenii văd că preţurile cresc şi spun că este un furt

Grecia obligă supermarketurile să adopte preţuri preferenţiale. Confruntat cu o inflaţie galopantă, care a ajuns la 12,1%, fiind una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, guvernul grec a decis să lanseze, de miercuri, 2 noiembrie, un „coş” care permite tuturor gospodăriilor să găsească un produs din 31 de categorii (pâine, lapte, paste, orez, carne etc.) la un preţ preferenţial în supermarketurile cu o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro pe an.

Citeşte şi: Tranzacția anului! Cea mai mare companie de electricitate din Grecia dispusă să cheltuie 1,8 miliarde de euro ca să cumpere Enel România.

Grecia obligă supermarketurile să adopte preţuri preferenţiale

Prin urmare, de comun acord cu ministerul, toate supermarketurile trebuie să propună un produs pentru fiecare categorie la un preţ redus şi să îl promoveze pe internet sau în broşuri publicitare. Cei care nu reuşesc să facă acest lucru la timp riscă o amendă de 5.000 de euro pe zi de întârziere. Măsura, care a intrat în vigoare la 2 noiembrie, ar trebui să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii martie, potrivit Ministerului Dezvoltării şi Investiţiilor, deşi lista de produse ar putea fi actualizată pe parcurs, scrie Mediafax.

Potrivit unui studiu realizat de NielsenIQ, gospodăriile din Grecia au plătit în primele nouă luni ale anului 2022 în supermarketurile din ţară cu aproximativ 320 de milioane de euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce au cumpărat mai puţine produse (-1,8%).

În domeniul energiei, creşterile au fost cele mai spectaculoase: preţul gazelor s-a cvadruplat într-un an (+ 332%), iar preţul energiei electrice a crescut cu 30%. Pe măsură ce se apropie iarna, mulţi greci se tem că nu vor putea să se încălzească. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Marc, cea mai mare preocupare a populaţiei greceşti este creşterea costului vieţii (84,5%), cu mult înaintea tensiunilor cu Turcia (44%).

Potrivit unui sondaj recent al Institutului Marc, cea mai mare preocupare a populației grecești este creșterea costului vieții (84,5%), cu mult înaintea tensiunilor cu Turcia (44%).

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat în septembrie deblocarea unui pachet de 5,5 miliarde de euro, cu un ajutor excepțional de 250 de euro pentru cele mai mici venituri, un ajutor pentru locuințe pentru studenți și o subvenție de urgență pentru agricultori.

Ministerul Energiei a introdus, de asemenea, alocații pentru reducerea facturilor la electricitate: pentru un consum de aproximativ 500 kWh pe lună, de exemplu, ajutorul este de 238 de euro. Cu toate acestea, 51% dintre persoanele chestionate de institutul de sondaje Pulse consideră că acest ajutor nu este suficient.

Pentru principalul partid de opoziție, Syriza (stânga radicală), „această măsură a coșului de piață este o bătaie de joc, un joc de comunicare al guvernului”. Syriza ar dori reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente (13%), precum și a taxelor pe carburanți, pentru a ușura situația gospodăriilor. „Este o concepție greșită să crezi că prin reducerea TVA-ului, inflația va dispărea”, replică Adonis Giorgiadis.