- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italia introduce o taxă de 2.000 de euro pentru rezidenții străini. În ce condiții se aplică noua lege

15 Jan, 12:26 • Adrian Popovici
Italia le va cere rezidenții pe teritoriul din afara Uniunii Europene o taxă de 2.000 de euro, aproximativ 10.000 de lei, pe an pentru accesul la serviciul național de sănătate. Legea stabilește și categoriile care nu trebuie să achite acești bani.
Italia introduce o taxă de 2.000 de euro pentru rezidenții străini. În ce condiții se aplică noua lege

Italia le va cere rezidenții pe teritoriul din afara Uniunii Europene o taxă de 2.000 de euro, aproximativ 10.000 de lei, pe an pentru accesul la serviciul național de sănătate. După cum transmite Reuters, taxa nu se aplica în cazul solicitanților de azil și lucrătorilor migranți, așa cum au atras atenția la sfârșitul anului trecut cei care s-au opus acestei măsuri.

Taxa, care a fost anunțată luni în cadrul bugetului pentru anul 2024 pentru Italia, se confruntă deja cu o gamă largă de critici și asta deoarece unele voci de la Roma subliniază faptul că aceasta ar putea fi potențial neconstituțională. Printre cei care se opun acestei noi forme de taxare se numără:  asociațiile sindicale, politicienii din opoziție și asociații de medici.

Aceste prevederi ale legii bugetului pentru 2024 înaintate de către guvernul de la Roma, au fost votat la finalul a anului trecut și au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Ce alte beneficii acordă angajatorii italieni

Cum se schimbă legea din Italia?

În ceea ce privește asistența medicală, Italia își împarte rezidenții străini în două categorii: cei care trebuie să se înregistreze la serviciul național de sănătate (Servizio sanitario nazionale, sau SSN) în mod „obligatoriu” și cei care au opțiunea de a se înregistra în mod „voluntar”.

Cei care se încadrează în categoria „obligatorie” au dreptul de a se înregistra gratuit, în timp ce cei care se încadrează în categoria „voluntară” trebuie să plătească pentru a se înregistra. După cum transmit publicațiile locale, până în 2024, această taxă pentru sistemul de sănătate era calculată în raport cu veniturile realizate de fiecare persoană vizată de măsură.

Până acum, persoanele aflate în această situație trebuiau să plătească o taxă anuală de cel puțin 387,34 euro, care putea ajunge până la 2.788,87 euro, în funcție de calculul veniturilor – ceea ce înseamnă că majoritatea vor plăti mult mai mult în viitor.

Noua taxă minimă se aplică rezidenților străini care locuiesc Italia și care își plătesc asigurarea de sănătate. Asta înseamnă că ei vor intra sub incidența normelor de înregistrare a asistenței medicale „voluntare”, spre deosebire de cele „obligatorii” (sau gratuite), ale acestui stat.

Cine nu va trebui să achite noua taxă din Italia?

Potrivit Ministerului Sănătății din Italia, citat de The Local, persoanele care beneficiază de drept de înregistrare obligatorie gratuită și nu vor trebui să achite această taxă sunt:

  • Rezidenții care au un contract de muncă regulat și continuu cu un angajator italian, care desfășoară o activitate independentă sau care sunt înregistrați pe listele de șomaj din Italia;
  • Persoane care așteaptă eliberarea permisului de ședere din motive profesionale sau familiale;
  • Persoane care așteaptă reînnoirea permisului de ședere pe baza unui loc de muncă sau a unei activități independente, din motive familiale, de azil, de protecție subsidiară, de „cazuri speciale” sau de protecție specială; pentru tratament medical, pentru cei care așteaptă să adopte sau să înființeze copii și cei care sunt în curs de dobândire a cetățeniei în Italia;
  • Membrii de familie aflați în Italia și care sunt în întreținerea persoanelor din categoriile de mai sus;
  • Toți minorii, inclusiv minorii străini neînsoțiți, indiferent de temeiul juridic al acestora în Italia.

Citește și: Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia. Ce sumă vor primi lunar cei cu venituri mici