- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Ce alte beneficii acordă angajatorii italieni

12 Nov, 20:09 • Anghel Oana
Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Împinse de la spate de traiul greu, adesea la limita subzistenţei, multe românce aleg să plece la muncă peste hotare pentru a le oferi celor rămași acasă un trai mai bun. Multe dintre ele ajung în Italia, acolo unde îngrijesc bătrâni sau fac curățenie.
Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Ce alte beneficii acordă angajatorii italieni

Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Anual, mii de românce iau calea străinătăţii. Italia şi Spania au fost multă vreme şi continuă să fie cele mai accesibile ţări. Distanţa faţă de România nu este foarte mare, iar condiţiile de angajare nu sunt nici ele foarte dure. În plus, limbile italiană şi spaniolă sunt extrem de uşor de învăţat datorită asemănării cu limba română.

Adesea, româncele câştigă şi de zece ori mai mult decât ar fi câştigat la un job similar în România. E drept, costurile traiului sunt mai ridicate, dar multe prețuri sunt similare celor de la noi.

În Italia, muncesc peste un milion de români. Majoritatea lucrează în construcţii sau ca lucrători casnici.

Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia

Joburile în curăţenie sunt unele dintre cele mai solicitate în străinătate. Salariul unei femei de serviciu în Italia este undeva între 1.600 şi 1.800 de euro pe lună, scrie România TV. O sumă la care o femeie de serviciu din România nici măcar nu îndrăzneşte să viseze.

Citeste si Cât câștigă un român care lucrează ca șofer de TIR în Germania. Cosmin ia mai mulți bani decât un medic rezident din România

Pentru un astfel de job, este necesară o condiție fizică foarte bună. Din fericire, cunoaşterea limbii nu este o condiţie impusă de angajatori, dar aceasta se învaţă uşor.

Multe firme care angajează femei la curăţenie asigură cazare și masă, însă pentru asta angajatele trebuie să lucreze între 8 și 10 ore pe zi, 6 zile din săptămână. Dar privind partea plină a paharului, în felul acesta româncelor le va fi mult mai uşor să economisească bani, mai cu seamă că, în Italia, chiria este destul de scumpă.

Ce beneficii mai acordă angajatorii în Italia

Persoanele care lucrează cu contract legal în Italia au multe beneficii din partea angajatorului, cum ar fi concedii plătite, servicii de sănătate gratuite, garantarea unui salariu minim, iar cei care au salarii Italia mai mici (sub 1.000 euro) – asistență juridică gratuită, anumite scutiri de taxe (precum taxele de școlarizare a copiilor), primirea celui de-al paisprezecelea salariu, scutire de la plata abonamentului Rai (taxa pentru deținerea unui televizor), scrie site-ul facibanionline.ro

Citeste si Cat castiga un excavatorist in Romania?! Salariul unui muncitor pe un utilaj urias care extrage carbune sare de 1.000 de euro!

Angajații beneficiază de facilități care sunt suportate de către angajator, însă pot opta pentru o asigurare privată de sănătate care de altfel, reprezintă un avantaj – economisești timp (asigurarea privată poate fi făcută la oricare centru ASL – Azienda Sanitaria Locale). Aici, femeile sunt ocrotite de către stat prin faptul că o femeie nu poate să fie concediată după ce a dat naștere unui copil.

Obligaţiile angajatorului şi ale angajatului

Înainte de a semna contractul cu angajatorul italian, trebuie să cunoști termenii și condițiile la care te supui, ce obligații are angajatorul și ce obligații ai tu. Mai întâi trebuie să cunoști tipurile de contracte de muncă:

  • pe durată nedeterminată (cu normă întreagă – 40 de ore/săptămână, cu normă redusă – cel puțin 16-24 ore/săptămână)
  • pe durată determinată (normă întreagă sau redusă)
  • la cerere/intermitent
  • la distanță
  • de administrare
  • de ucenicie

De exemplu, cei care lucrează în domeniul casnic (menajere, asistente personale) câștigă între 650 și 1450 de euro. Însă, în Italia, salariul minim variază în funcție de domeniul în care lucrezi. Orele de muncă suplimentară sunt plătite conform legislației în vigoare:

  • orele suplimentare sunt plătite cu 25%
  • zilele de sărbătoare cu 35%
  • orele de noapte cu 40%
  • orele suplimentare în zilele de sărbătoare cu 40%
  • orele suplimentare efectuate pe timp de noapte sunt plătite cu 45%

Programul de lucru variază în funcție de domeniul ales și de tipul de contract de muncă (part-time sau full-time) – de obicei este de 40 ore/săptămână pentru norma întreagă, însă nu poate depăși 48 de ore/săptămână. De exemplu, în agricultură se lucrează în medie 39 ore/săptămână – 6 ore și jumătate/zi.