- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Kremlinul respinge planul de pace al lui Zelenski. Lavrov: Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare” şi „perseverenţă”

29 Dec, 00:17 • Gabriela Andreescu
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan. La aflarea acestei vești, oficialii ruși s-au grăbit să explice că nu poate exista un plan de pace al Ucrainei. Mai mult, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se declară ''convins'' că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu "răbdare" şi "perseverenţă".
Kremlinul respinge planul de pace al lui Zelenski. Lavrov: Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu răbdare şi perseverenţă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anunţat pentru prima dată planul de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate şi emergente), desfăşurat în noiembrie.

Iată ce prevede planul de pace propus de președintele ucrainean

  1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
  2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.
  3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.
  4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.
  5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei – despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată” – şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
  6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
  7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.
  8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.
  9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.
  10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.
Planul de pace al lui Zelenki a fost respins de autoritățile ruse
Planul de pace al lui Zelenki a fost respins de autoritățile ruse

Știrea conform căreia Ucraina propune un plan de pace a stârnit reacții imediate din partea Kremlinului. Nu poate exista vreun „plan de pace” al Ucrainei care să nu țină cont de realitățile zilei de astăzi, inclusiv cele legate de intrarea noilor teritorii în componența Federației Ruse, a declarat un oficial rus, conform Interfax, citat de stiripesurse.ro.

„Deocamdată nu există niciun plan de pace al Ucrainei, haideți să începem cu asta. Din nou, nu poate exista niciun plan de pace al Ucrainei care să nu țină cont de realitățile zilei de astăzi de pe teritoriul rusesc, cu intrarea celor patru noi regiuni în componența Rusiei”, a declarat miercuri jurnaliștilor secretarul de presă al președintelui Federației Ruse,Dmitri Peskov.

Citește și: Statul îți va putea confisca mașina! 28 de parlamentari au depus un amendament la Codul Rutier cu prevederi draconice!

Mai mult, unul dintre greii de la Kremlin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, s-a declarat ”convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare” şi „perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică Moscova.

„Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

El a reiterat că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui „fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.

Aceste regiuni „trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov.

„Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de externe în acelaşi interviu.

Citește și: Adrian Năstase anunță apocalipsa medicală pentru 2023: „Se pare ca reîncep cercetari pentru diverși virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale în masă”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult