- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Muncitorii chinezi sar gardul pentru a fugi din cea mai mare fabrică de iPhone din lume

01 Nov, 23:40 • Russo George
Muncitorii care lucrează în cea mai mare fabrică de iPhone din lume, situată în oraşul chinez Zhengzhou, din centrul ţării, au fost fotografiaţi sărind gardurile întreprinderii şi fugind de frica lockdownului, după ce autorităţile locale au ordonat blocarea complexului fabricii.
Muncitorii chinezi sar gardul pentru a fugi din cea mai mare fabrică de iPhone din lume

În interiorul campusului companiei taiwaneze Foxconn, cea mai mare producătoare de telefoane iPhone din lume, au fost descoperite noi cazuri de Covid, astfel că autorităţile au ordonat ca nimeni să nu mai poată intra sau ieşi, lucru ce a generat panică printre lucrători, care încearcă să evadeze sărind gardurile.

Autorităţile municipale au elaborat în grabă planuri de izolare a lucrătorilor migranţi care fug în oraşele lor natale, ca să nu răspândească coronavirusul.

Videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare arată sute de oameni căţărându-se peste gardurile fabricii, după ce s-a aflat că o parte din forţa de muncă a fost pusă în carantină din cauza unui focar, confirmat de compania taiwaneză.

Foxconn, cu sediul în Taiwan, are aproximativ 200.000 de angajaţi în Zhengzhou şi nu a dezvăluit numărul de cazuri infectate sau câţi au plecat, dar a asigurat că nu va împiedica plecările.

Citeşte şi: Rușii se plâng ca Dacia Duster e prea scumpă! Dacă înainte de retragerea producătorilor auto din Rusia un Duster se vindea cu 16.000 de euro, în prezent a ajuns la 49.000 euro

Mai mult, pentru a încerca să păstreze cât mai mult posibil din forţa de muncă,  Foxconn a anunţat marţi, pe contul său oficial de pe reţeaua chineză WeChat, că va acorda angajaţilor care vor rămâne în cadrul uzinei de la Zhengzhou un bonus zilnic de 400 de yuani (aproximativ 55 de euro), de patru ori mai mare faţă de unul obişnuit de 100 de yuani pe zi, acordat până acum.

În plus, angajaţii care vor lucra mai mult de 15 de zile pe lună vor putea primi un bonus maxim de 5.000 de yuani pe lună, în creştere faţă de maximumul anterior de 1.500 de yuani pe lună, în cadrul eforturilor „de reluare graduală a producţiei” precum şi pentru a „mulţumi colegilor noştri pentru răbdarea lor”.

Acei angajaţi care vor lucra „în regim complet” pe întreaga perioadă a lunii noiembrie, inclusiv renunţând la concedii, ar putea primi un bonus de 15.000 de yuani (2.075 de euro), se mai arată în comunicatul firmei.

Citeşte şi: Cine s-a mai îmbogățit de pe urma crizei energetice: Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a raportat pentru T3 un profit de 42 miliarde de dolari