- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O țară cu 12.000 de locuitori care riscă să dispară de pe glob până la sfârșitul secolului 21 a decis să se transpună în Metaverse

04 Dec, 13:33 • Bocioacă Bianca
Tuvalu, un arhipelag din Pacific format din nouă insule, este primul stat care se mută în Metaverse, din cauza schimbărilor climatice.
O țară cu 12.000 de locuitori care riscă să dispară de pe glob până la sfârșitul secolului 21 a decis să se transpună în Metaverse

Situată la aproape jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, țara insulară din Pacific are o populație de 12.000 de locuitori și este amenințată în mod activ de creșterea nivelului mării, motiv pentru care va fi transpusă în Metaverse, conform Euronews Next.

40% din capitala Tuvalului este acoperită de apă la maree înaltă și se preconizează că până la sfârșitul acestui secol întreaga țară va fi acooperită în totalitate de apă.

Simon Kofe, Ministrul de Externe din Tuvalu, a anunțat planul ca țara să devină prima națiune digitalizată din Metaverse, un tărâm online care folosește realitatea augumentată și virtuală prin care utilizatorii pot interacționa.

Citește și: „Cybercows” sau vaci care trăiesc în Metavers. Acest lucru se întâmplă în Turcia. Află cu cât a crescut producția de lapte

Kofe îi îndemna pe liderii lumii în 2021 să „ia măsuri îndrăznețe și alternative pentru a asigura viitorul”  în cadrul summitului COP29 cu privire la climă, în timp ce se afla în mare până la genunchi, ca referință la situația Tuvalului care se află în mijlocul efectelor cauzate de schimbările climatice.

Ministrul a declarat și că țara a trebuit să se ocupe singură de crearea unei versiuni virtuale în Metaverse, pentru că mesajul său nu a fost luat în seamă de nimeni.

„De la COP26, lumea nu a acționat, așa că noi, în Pacific, a trebuit să acționăm. A trebuit să ne luăm propriile măsuri de precauție cu un proiect Future Now. Pe măsură ce pământul nostru dispare, nu avem de ales decât să devenim prima națiune digitală din lume”, a explicat el, în cadrul summitului COP27, de pe insula Te Afualiku.

Se preconizează că Te Afualiku va fi una dintre primele zone care va fi scufundată de creșterea nivelului mării.

Citește și: În spatele concedierilor Meta sunt destine. Cazul unui român din New York care s-a trezit concediat de Mark Zuckerberg

Și alte țări vor fi transpuse în Metaverse

„Insulele ca aceasta nu vor supraviețui creșterii rapide a temperaturii, creșterii nivelului mării și secetei. Așa că le vom recrea virtual. Bucată cu bucată, ne vom păstra țara, vom oferi consolare oamenilor noștri și le vom reaminti copiilor și nepoților noștri ce a fost odată casa noastră”, a declarat Simon Kofe.

În opinia ministrului, și alte țări se vor muta treptat în Metaverse, pe măsură ce teritoriile acestora vor începe să dispară.

„Trebuie să începem să facem acest lucru (să luăm măsuri n.red.) încă de astăzi. În caz contrar, într-o viață, Tuvalu va exista doar aici”, a adăugat Kofe.

După Tuvalu, orașul Seul și națiunea insulară Barbados urmează să fie digitalizate în Metaverse, după ce în urmă cu un an au declarat că o vor face, pentru a oferi servicii administrative și consulare.