- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

PIB-ul global crește, comerțul mondial stagnează. Schimbări semnificative după 25 de ani de aliniere

25 Jan, 19:24 • Polojan Tudor
Pentru prima dată în 25 de ani, comerțul global va rămâne în urma PIB-ului iar modalitățile vechi de comerț vor întâmpina schimbări drastice. Un raport al unei firme de consultanță financiară arată că în următorul deceniu lucrurile nu vor mai sta la fel.
PIB-ul global crește, comerțul mondial stagnează. Schimbări semnificative după 25 de ani de aliniere

În raportul firmei de consultanță numit „Protecţionism, pandemie, război şi viitorul comerţului” se arată o creștere medie a comerțului mondial de doar 2,3% pe an, până în 2031, o diferență de 0,2% față de progronza pentru economia globală. De exemplu, între anii 1995 și 2008, valoarea creșterii comerțului a fost de 1,5% pe an, scrie știripesurse.ro.

Pe lângă conflictul din țara vecină, Ucraina, care este indicat ca factorul principal al acestei schimbări, scăderea dependenței statelor din occident față de comerțul cu China și creșterea blocurilor economice sunt, de asemenea, factori care conduc la aceste rezultate. Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) va remodela comerțul la nivel global, scrie în raportul Boston Consulting Group.

„Comerţul global a fost perturbat semnificativ în ultimii trei ani, mai întâi de pandemie, iar acum de conflictul din Ucraina şi de tensiunile geopolitice în creştere. După aproape 30 de ani în care mediul comercial a fost relativ sigur, ne aflăm acum în mijlocul unei noi dinamici Est versus Vest, cu o comunitate condusă de SUA şi UE şi una condusă de China-Rusia, împreună cu potenţiala apariţie a unei a treia grupări, respectiv a naţiunilor nealiniate. Pe măsură ce companiile, industriile şi ţările deopotrivă se adaptează la această dinamică geopolitică şi economică în schimbare, noua realitate rezultată va produce oportunităţi pentru unii şi provocări pentru alţii” a spus Marc Gilbert, directorul managerial al BCG.

Mai citește și: Germania, lecție de independență energetică. Locuitorii dintr-un sat au pus mână de la mână și au construit o turbină care produce sute de mii de euro anual

Comerț la nivel global/ sursa foto:startupinvest.ro
Comerț la nivel global/ sursa foto:startupinvest.ro

Țările își vor schimba partenerii de comerț

Raportul mai arată și modificările relațiilor comerciale ale UE, din cauza războiului. Din acest motiv, Europa va crește relațiile comerciale cu Statele Unite ale Americii, ridicând sumele la 338 de miliarde de dolari, număr determinat în mare parte de creșterea exportului de energie din State către Europa. La polul opus, SUA și China își vor răci relațiile, astfel că vor pierde 63 de miliarde de dolari în următorii 8 ani.

„Noul comerţ global acordă prioritate rezilienţei lanţului de aprovizionare şi diversificării globale. Companiile ar trebui să acorde prioritate aspectelor legate de creşterea rezilienţei, cum ar fi crearea de stocuri de rezervă de mărfuri şi componente esenţiale şi precalificarea furnizorilor alternativi”, a transmis unul dintre partenerii BCG.

Te-ar mai putea interesa și: Salariile americanilor vor ajunge chiar și la 20 de dolari pe oră. Cine este angajatorul care oferă astfel de remunerații. Atenție, este vorba despre salariul minim

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult