- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania, lecție de independență energetică. Locuitorii dintr-un sat au pus mână de la mână și au construit o turbină care produce sute de mii de euro anual

25 Jan, 16:57 • Cornel Ghimeșan
Germania este un model la capitolul independență energetică și asta pentru că foarte multe sate nemțești au reușit să capete autonomie datorită turbinelor eoliene.
Germania, lecție de independență energetică. Locuitorii dintr-un sat au pus mână de la mână și au construit o turbină care produce sute de mii de euro anual

Germania, lecție de independență energetică. Deși investiția într-o instalație eoliană este una destul de costisitoare, aceasta merită fiecare bănuț pentru că anual aduce comunității sute de mii de euro, potrivit Știrile Pro TV.

Citește și Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman, în raza Bucureștiului. Unde va fi mai exact localizat. Terenul, achiziționat de la o companie din Germania

Germania, lecție de independență energetică

Locuitorii unui sat din Germania au pus mână de la mână și au cumpărat o turbină eoliană care le aduce anual aproximativ jumătate milion de euro. Investiția s-a ridicat la 3,5 milioane de euro, iar pentru asta fiecare familie a strâns câte 62.500 de euro și a luat credite bancare ca să poată suporta întregul cost.

Totul a început în anul 2016, în satul Bruck, de lângă Munchen, atunci când Hans Zauner, unul dintre localnicii a văzut potențialul investiției și a luat inițiativa.

El a reușit să convingă zeci de familii să investească în proiectul său, însă lupta nu a fost deloc una ușoară și asta pentru că a întâmpinat opoziția celor care invocau diverse motive legate de protecția mediului.

„Problema principală a fost că mulți cetățeni au făcut tot posibilul să împiedice acest proiect. E ceva nou și oamenii au frică de ceva nou. Acum oamenii gândesc altfel, au altă viziune”, a declarat Hans Zauner, inițiatorul proiectului.

De regulă, investiția într-o turbină eoliană este echivalentă unei investiții într-un hectar de panouri fotovoltaice. Însă turbina produce de trei ori mai mult curent.

În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat

Faptul că rețeaua de producție de energie regenerabilă este bine dezvoltată a plasat Germania într-o poziție extrem de favorabilă. De asemenea, problemele cu care Franța s-a confruntat în ceea ce privește producția proprie de energie, au dus la nevoia acesteia de a importa. În 2022, Germania a exportat mai multă energie, decât a importat.

În 2022, chiar pe fondul crizei energetice existente la nivel european, Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat. Acest lucru a fost posibil deoarece Germania are o producție mare de energie regenerabilă, care anul precedent a fost favorizată și de vremea bună.

Reuters mai punctează și faptul că Franța a avut o cerere mai mare în anul precedent, din cauza faptului că aceasta este o țară dependentă de energie nucleară, iar reactoarele s-au confruntat cu probleme tehnice, care au dus la scăderea producției. Totuși, Elveția și Austria au fost țările către care Germania a exportat cel mai mult.

Exporturile de energie din 2022 arată faptul că țările vecine rămân dependente de surplusul de energie din Germania, în cazul în care producția proprie este insuficientă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult