- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Preț RECORD pentru certificatele de poluare! 12.000 de uzine și fabrici, afectate. Care este planul Uniunii Europene

21 Feb, 20:14 • Polojan Tudor
Prețul certificatelor de poluare de pe piața Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) a ajuns marți, în premieră, la prețul de 100 de euro pe tonă. Companiile trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2.
Preț RECORD pentru certificatele de poluare! 12.000 de uzine și fabrici, afectate. Care este planul Uniunii Europene

Acest moment este un punct greu pentru uzine și centrale electrice. Ele trebuie să plătească mai mult pentru poluare, acum că a fost depășit pragul de 100 de euro per certificat, scrie Reuters.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii a Uniunii Europene (EU ETS) impune limite emisiilor de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici şi companii aeriene. Acestea sunt obligate să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de dioxi de carbon emisă anual până la sfârșitul lunii aprilie a anului următor.

Contractul de referinţă EU Allowance (EUA) a atins, astăzi (n. red. 21 februarie) nivelul record de 100,70 de euro pe tonă iar la ora 10:45 GMT acesta se tranzacţiona pentru 100,07 euro pentru fiecare tonă.

Peste 45 % din producţia totală de gaze cu efect de seră a UE este reglementată de schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), politica principală a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.

Uniunea Europeană dorește extinderea sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), cu scopul de a reduce emisiile de carbon cu cel puţin 55% până în anul 2030, dar şi de a ajunge la neutralitate climatică până în anul 2050. Reformarea ETS include o eliminare treptată a certificatelor gratuite de poluare şi includerea emisiilor din activităţi precum shipping sau încălzirea clădirilor.

Mai citește și: Trei noi poduri rutiere vor fi construite peste Prut. Aglomerațiile din vămi vor deveni istorie. Iată care sunt zonele unde vor fi amplasate

Preț RECORD pentru certificatele de poluare! 12.000 de uzine și fabrici, afectate. Care este planul Uniunii Europene / sursa foto: economica.net
Preț RECORD pentru certificatele de poluare! 12.000 de uzine și fabrici, afectate. Care este planul Uniunii Europene / sursa foto: economica.net

ONU spune că nu s-a făcut niciun progres legat de poluare

Criza climatică

a ajuns într-un „moment cu adevărat sumbru”, a spus unul dintre cei mai importanți oameni de știință climatică din lume, după ce o serie de rapoarte majore au scos la iveală cât de aproape este planeta de catastrofă.

Agenția ONU pentru Mediu a publicat Raportul privind Decalajul de Emisii pentru anul 2022 intitulat „Fereastra care se închide – Criza climatică cere o transformare rapidă a societăților”. Documentul prezintă o situație sumbră a poluării la nivel internațional.

Documentul constată că, la nivel internațional nu au fost atinse obiectivele Acordului de la Paris, și doar o transformare urgentă la nivelul întregului sistem poate evita dezastrul climatic. Criza climatică solicită o transformare rapidă a societăților, concluzionează analiza.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „omenirea se va confrunta cu o catastrofă fără precedent dacă țările nu prioritizează problema climei”.

Te-ar mai putea interesa și: Salarii profesori 2023. Scandal uriaş, sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu greva generală

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult