- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Produsele fabricate prin muncă forțată, complet interzise în UE. Parlamentul European a decis

24 Apr, 08:56 • Fundeanu Madalina
Parlamentul European a aprobat noi reguli privind vânzarea, importul și exportul anumitor produse în UE. Astfel, mărfurile realizate prin muncă forțată devin complet interzise.
Produsele fabricate prin muncă forțată, complet interzise în UE. Parlamentul European a decis

Marți, 23 aptrilie, au fost aprobate noi reguli de către Parlamentul European. Acestea interzic vânzarea, importul și exportul de mărfuri realizate prin muncă forțată, în toate țările din Uniunea Europeană. Astfel, dacă se consideră că un produs a fost realizat prin muncă forțată, nu va mai putea fi vândut pe piața UE, iar transporturile vor fi interceptate la frontierele statelor membre, informează Digi24.

Inițiativa pentru introducerea acestor reguli vine din partea parlamentarilor UE preocupați de drepturile omului în regiunea chineză Xinjiang. Statele Unite au adoptat o lege asemănătoare în anul 2021, cu scopul de a-și proteja piața de produsele potențial afectate de abuzurile drepturilor omului în Xinjiang. Guvernul american susține că în China se comite genocid împotriva musulmanilor uiguri, potrivit informațiilor transmise de Reuters. China a negat abuzurile din Xinjiang, un mare producător de bumbac care furnizează și o mare parte din materialele din lume pentru panouri solare.

Interdicție în UE privind produsele realizate prin muncă forțată

Autoritățile naționale din cele 27 de țări sau Comisia executivă vor avea posibilitatea de a investiga mărfurile ce trezesc suspiciuni, lanțurile de aprovizionare, dar și producătorii. Investigațiile preliminare ar trebui încheiate în termen de 30 de zile lucrătoare.

Ai mai putea citi și: OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Beneficiile pe care le promite noua tehnologie

muncă forțată
muncă forțată

În cazul în care se consideră că un produs a fost realizat prin muncă forțată, nu va mai fi posibil să fie vândut pe piața UE, iar transporturile vor fi interceptate la frontierele Uniunii.

„Astăzi, la nivel mondial, 28 de milioane de oameni sunt captivi în mâinile traficanților de ființe umane și ale statelor care îi forțează să muncească pentru un salariu mic sau chiar fără s fie plătiți. Europa nu își poate exporta mărfurile în timp ce importă produse realizate cu muncă forțată. Faptul că UE are în sfârșit o lege care interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat”, a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membru portughez al Alianței Socialiștilor și Democraților din Parlament.

Parlamentul UE a aprobat legea cu 555 de voturi pentru, 6 împotrivă și 45 de abțineri. Încă este nevoie de aprobarea țărilor UE pentru a intra în vigoare, fapt care reprezintă un pas final ce este, de obicei, o formalitate. Țările UE vor trebui să înceapă să aplice legea în termen de trei ani.

Vezi și: Evaziune fiscală în afaceri cu usturoi. Schema folosită de doi români pentru o înșelăciune din Spania