- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Semnal de alarmă tras de oamenii de știință, încălzirea globală ne lasă fără zile de vreme confortabilă. În ce situație e România

24 Apr, 09:41 • Adrian Popovici
Un stiud recent a stabilit câte zile de vreme confortabilă vom pierde în viitoarele decenii pe măsură ce încălzirea globală se intensifică. Datele indică faptul că până în 2010, românii vor pierde 12 astfel de zile.
Semnal de alarmă tras de oamenii de știință, încălzirea globală ne lasă fără zile de vreme confortabilă. În ce situație e România

Impactul pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și asupra oamenilor este unul subiect intens cercetat în ultimele decenii. Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au anunțat că au dezvoltat un nou cadru de estimare a efectelor acestui fenomen. Această nouă analiză arată cum va fi afectată și România de schimbările climatice, după cum arată Euronews.

După cum explică oamenii de știință, mai multe state europene se află în situația în care vor avea  mai puțin de 30 de zile de „vreme confortabilă” pe an. În ceea ce privește modul în care încălzirea globală afectează Europa, țările din Balcani se numără printre cele mai afectate de schimbările climatice. România va resimți de asemenea acest fenomen, dar într-o măsură ceva mai redusă.

Cercetătorii au plecat în studiul lor de la ideea că impactul pe care îl are creșterea de 1,5-2 grade Celsius a temperaturilor globale reprezintă un concept abstract pentru public, astfel că au creat o nouă metodă pentru a explica efectele pe care le are încălzirea globală.

În încercarea de a aborda această problemă, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o nouă metodă inovatoare de a măsura aceste schimbări în viața reală și de a anticipa efectele pe termen lung. Utilizând date provenite din 50 de modele climatice distincte, ei au analizat modul în care numărul de „zile favorabile pentru activități în aer liber” în diverse destinații din întreaga lume va crește sau va scădea până în anul 2100.

Te-ar putea interesa și: Semnal de alarmă sumbru dat de specialiști. Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza temperaturilor mult prea ridicate

Cum ne va afecta încălzirea globală?

Conform datelor MIT, Balcanii vor fi una dintre regiunile cele mai grav afectate din Europa de încâlzirea globală. Albania ar putea pierde 30 de zile de vreme favorabilă, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Bulgaria 17 zile, Kosovo 19 zile, iar România 12 zile. Mai spre sud, Grecia ar putea să piardă 37 de zile de activități în aer liber pe an până în 2100, din cauza temperaturilor extreme între lunile mai și septembrie.

Cercetătorii susțin că încălzirea globală este deja resimțită în Europa, iar oamenii își aleg destinațiile de călătorie luând în considerare temperaturile tot mai ridicate din zonele care anterior erau populare. Deși țările din nordul Europei ar „câștiga” zile suplimentare de vreme favorabilă din cauza schimbărilor climatice, această situație vine la pachet cu o serie de noi probleme.

Franța, Germania și Austria ar urma să aibă între 18 și 52 de zile de condiții meteorologice confortabile până în 2100, în principal datorită iernilor mai blânde, însă acest lucru ar putea să fie o lovitură grea pentru industria schiului din Europa, care se confruntă deja cu dificultăți.

Citește și: Situație paradoxală: Proiecte de geoinginerie solară menite să limiteze încălzirea globală ar putea preveni refacerea găurii de ozon