- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Spălarea banilor, una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mondial. Infracțiunile financiare reprezintă 2% din PIB-ul lumii

20 May, 17:28 • Adrian Popovici
Un studiu recent arată că spălarea banilor ajunge chiar și la 2 trilioane de dolari anual. Această cifră reprezintă aproximativ 2% din PIB-ul planetei.
Spălarea banilor, una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mondial. Infracțiunile financiare reprezintă 2% din PIB-ul lumii

Un studiu recent făcut de compania de consultanță Deloitte a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Mai exact, spălarea banilor a ajuns la un nivel alarmant, aproape 2 triliarde, 2.000 de miliarde de dolari, arată Wall Street.ro. Dacă raportăm această cifră la întregul PIB al planetei, de puțin peste 100 de triliarde, 100.000 de miliarde, atunci vedem că infracțiunile financiare reprezintă 2% din economia lumii.

După cum arată studiul, spălarea banilor este estimată la două trilioane de dolari anual la nivel global, iar efectele criminalității financiare se resimt în toate segmentele societății.

Autorii analizei subliniază că recentele crize au generat schimbări profunde în toate aspectele mediului de afaceri, iar necesitatea unei viteze și flexibilități crescute în operațiuni a introdus noi categorii de riscuri în sfera criminalității financiare, inclusiv în ceea ce privește spălarea banilor.

Deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în reformarea standardelor și practicilor de prevenire și combatere a infracțiunilor precum spălarea banilor, organismele internaționale de profil estimează că între 800 de miliarde și 2 trilioane de dolari sunt spălați anual la nivel global, iar impactul criminalității financiare este resimțit în toate segmentele societății.

Spălarea banilor. Foto: Unsplash
Spălarea banilor. Foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și: 2,4 milioane de lei recuperate de ANAF dintr-un dosar de spălare de bani

Cum poate fi combătută spălarea banilor?

Noul Regulament UE care vizează spălarea banilor, care urmează să fie adoptat în curând, instituie un cadru de reglementare unificat pentru prevenirea și combaterea acestor infracțiuni financiare (AML) și a finanțării terorismului (CFT). Acest regulament va fi direct aplicabil entităților supuse obligațiilor AML.

Modificările notabile aduse de noul regulament care vizează spălarea banilorinclud extinderea listei entităților obligate, cum ar fi comercianții de bunuri de lux, cluburile și agenții profesioniști de fotbal, precum și entitățile care realizează finanțări participative (crowdfunding). De asemenea, sunt impuse cerințe sporite privind identificarea beneficiarilor reali și controlul proprietății, măsuri suplimentare de due diligence pentru persoanele cu averi semnificative, și obligația de identificare și verificare a tranzacțiilor ocazionale între 3.000 și 10.000 de euro.

Printre celelalte măsuri care vizează spălarea banilor se numără accesul transfrontalier la informațiile privind conturile bancare și posibilitatea de identificare a clienților de la distanță. Regulamentul interzice plățile în numerar de peste 10.000 de euro în UE și introduce politici revizuite pentru statele terțe cu grad ridicat de risc. Aceste schimbări sunt menite să întărească eforturile de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului în întreaga Uniune Europeană.

Pe lângă UE, FATF, INTERPOL și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) au cerut țărilor membre să ia măsuri pentru identificarea cazurilor în care spălarea banilor obținuți din infracțiuni alimentează conflictele și finanțează terorismul. Aceste organizații au făcut apel la consolidarea parteneriatelor public-private (PPP) și a grupurilor operative comune pentru a aborda eficient aceste probleme.

Citește și: Amendă record pentru OTP Bank. Spălare de bani și finanțarea terorismului. BNR acționează drastic