- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Stațiunea de schi din mijlocul deșertului. Trojena va fi construită în munții Sarawat

31 Jan, 11:39 • stefan.vlad
Stațiunea de schi din mijlocul deșertului. „Regatul deșertului” va deveni un centru important al sporturilor de iarnă. În următorii ani, stațiunea Trojena ar putea deveni una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume, alăturându-se unor locuri precum Val d'Isere, Verbier și Zermatt.
Stațiunea de schi din mijlocul deșertului. Trojena va fi construită în munții Sarawat

Stațiunea de schi din mijlocul deșertului. Trojena va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029, iar lucrările au început deja pentru a transforma regiunea într-o stațiune futuristă.

Lucrările fac parte din proiectul „construcției orașului eco al viitorului”  – NEOM, de 500 de miliarde de dolari, care are în centrul său un zgârie-nori de 120,7 km, numit The Line. Proiectul este o creație a prințului saudit Mohammed bin Salman, relatează The Sun.

Citește și: Stațiunea de schi din mijlocul deșertului. Trojena va fi construită în munții Sarawat

Stațiunea de schi din mijlocul deșertului

Trojena va fi construită în munții Sarawat, la aproximativ 40,3 km est de coasta Mării Roșii, o zonă care este în medie cu 10 C mai rece decât restul regiunii. Acesta va fi completat cu un lac de apă dulce artificial și o rezervație naturală, precum și pârtii de schi în aer liber.

Temperaturile din zonă scad adesea sub zero grade în timpul iernii și este una dintre puținele zone din „regatul deșertic” care vede zăpadă.

Un videoclip promoțional prezintă schiori îndreptându-se din deșert spre munți, în nord-vestul regiunii Tabuk a Arabiei Saudite, pe ninsoare. Totuși directorul general al Neom, Jan Paterson, a recunoscut că „până la 70%” va fi vorba despre zăpadă artificial”.

Stațiunea ar urma să fie finalizată până în 2026, când vor începe să primească vizitatoriii sperând să atragă până la 700.000 de persoane în fiecare an. Acestea vor fi găzduite în apartamente, cabane, conace, precum și în hoteluri.

Cât te costă o zi la schi în stațiunile din România, Austria şi Bulgaria

Anul acesta, unele staţiuni montane din România concurează chiar și cu cele din Austria în ceea ce privește costurile. Mai exact, majorarea este între 25 şi 30% faţă de tarifele anului trecut.

Concret, la Sinaia, un skipass de o zi costă între 210-230 de lei pentru un adult, de la 120 lei cât era în 2021. Pentru un copil, skipass-ul este cuprins între 135-150 de lei. Totodată, există posibilitatea de a plăti doar pentru 4 ore: 170/190 de lei de adult și 125/135 lei de copii.

Potrivit administratorilor domeniului schiabil de la Sinaia, majorarea tarifelor s-a produs este o reacţie în lanț la scumpirile electricității şi carburanților. Totuși, spun ei, preţurile puteau fi şi mai mari, şi dau de înţeles că turiștii ar trebui să fie mulțumiți.

Cu astfel de scumpiri, de aproape 100%, nu ştiu dacă 30% e o scumpire mare. Pe de altă parte, ni se cere dezvoltare, dar ni se cer şi preţuri mici. Este clar că nu putem împăca aceste doleanțe, spune un director companie administrare domeniului schiabil de la Sinaia.

Sinaia este una dintre cele mai scumpe stațiuni pentru schi în acest an în România, preţurile de aici concurând aproape cu cele din Austria. În Kitzbühel cu permisul de schi de la SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental prețul variază în funcție de sezon: în extra-sezon este de 54 de euro pentru un adult, adică circa 265 de lei, și pentru copii 27 de euro (132 de lei), iar pentru sezonul de vârf prețurile ajung la 60 de euro (295 lei) pentru adulți și 30 de euro (147 de lei) pentru copii.

Cele nouă orașe din regiune – Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Westendorf și Brixen im Thale – au format o alianță de schi, iar SkiWelt este una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume și a fost desemnată cea mai ecologică stațiune de schi în 2019.

În cea mai populată staţiune de schi din Bulgaria, Bansko, prețurile sunt și mai mici decât în România și Austria. Mai exact, pentru un skipass costul este de 90 de leva (226 lei) pentru adulți, 45 de leva (114 lei) pentru copii între 7-12 ani și 80 leva (201 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari.