Comisia de Comerț Echitabil din Taiwan a avertizat, în urmă cu câteva luni, că fuziunea dintre Uber Eats și principalul său rival ar fi afectat concurența pe piață.
Comisia taiwaneză a argumentat că preluarea Foodpanda ar fi consolidat cota de piață a Uber la un nivel alarmant, ajungând la aproximativ 90%. O astfel de dominație ar fi putut permite companiei să majoreze prețurile și să reducă opțiunile consumatorilor.
Uber nu a contestat decizia autorităților de a bloca tranzacția, iar gigantul american trebuie să plătească o taxă de reziliere de aproximativ 250 de milioane de dolari către Delivery Hero, compania germană care deține Foodpanda.
În ciuda blocării achiziției Foodpanda, Uber și Delivery Hero merg mai departe cu alt acord semnat anul trecut, prin care Uber cumpără acțiuni noi ale companiei germane în valoare de 300 de milioane de dolari.
Potrivit datelor colectate de ANAF până acum, șoferii din România care lucrează prin astfel de platforme străine ajung să fie parte din evaziunea fiscală. Pentru a nu mai exista astfel de situații, dar nici nedreptăți când vine vorba de plata contribuțiilor, se va implementa declarația lunară.
Citește și Povestea lui Codrin, tânărul de 22 de ani care coordonează o fermă cu 1.000 de hectare la Movileni
„În domeniul transportului alternativ de persoane, se identifică un risc sistemic, care necesită o intervenție rapidă, concentrată și durabilă în vederea creșterii gradului de conformare la declararea creanțelor fiscale și prevenirii, descoperirii și combaterii ferme a faptelor care au ca efect frauda și evaziunea fiscală.
Prin instituirea unei declarații informatice specifice care îi vizează exclusiv pe operatorii de platformă avizați, potrivit legii, vom avea acces în timp util la datele de interes fiscal pentru a se putea interveni operativ în vederea reducerii evaziunii fiscale în domeniu și recuperării sumelor datorate de contribuabilii care au calitatea de operatori de transport alternativ”, a transmis ANAF recent.