- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucrainenii continuă să își părăsească țara. Peste 8 milioane de suflete, departe de casă. Cât mai pot îndura

02 Feb, 15:41 • Polojan Tudor
Cifrele Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) au fost actualizate, joi, rezultând un număr de refugiați ucraineni de peste 8 milioane. Țările europene au devenit casă pentru ei.
Ucrainenii continuă să își părăsească țara. Peste 8 milioane de suflete, departe de casă. Cât mai pot îndura

De aproximativ un an, milioane de ucraineni rătăcesc din țară în țară, fugind din calea tancurilor și a bombelor. Din cele 8 milioane de refugiați, 4,8 milioane sunt incluși în programe europene de protecţie, menţionează agenţia ONU, care a contabilizat 18,1 milioane de ieşiri din ţara bombdardată de ruși, scrie digi24.ro.

Numărul celor care s-au întors ajunge la 9,9 milioane, însă nu se știe câți dintre cei care s-au întors în Ucraina au plecat pentru a doua oară din calea obuzelor. Cifrele au fost numărate de la data de 24 februarie 2022, ziua începerii războiului.

Mai citește și: PSD este împotriva examenului de admitere la nivelul fiecărui liceu. „Ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”. Ce schimbări vor să aduca social-democrații la Legile Educației

Refugiați ucraineni/ sursa foto: digi24.ro
Refugiați ucraineni/ sursa foto: digi24.ro

Polonia găzduiește cei mai mulți ucraineni

Cu peste 1,5 milioane de suflete găzduite, Polonia rămâne în continuare țara cu cei mai mulți refugiați ucraineni. Pe locul doi se află Germania cu aproximativ un milion, Cehia ocupă locultrei cu peste 486.000, Italia se află pe locul patru cu 169.000 și pe locul 5, Regatul Unit, care găzduiește 158.000.

Mai multe țări au înregistra peste 100.000 de refugiați, printre care se numără Republica Moldova, România, Slovacia şi Franţa, potrivit statisticilor UNHCR. Exceptând refugiații care au părăsit Ucraina, alte 6,5 milioane sunt captivi în propria lor țară.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei a indus cel mai mare val de refugiați din ultimii 50 de ani, mai mare decât războiul civil din Siria care durează de 12 ani – cu 6,7 milioane de refugiați sau Venezuela începând cu 2014 – cu peste 7 milioane de oameni.

Va mai trece timp până când numărul celor care nu mai au o casă din cauza Rusiei va începe să scadă. În anul de grație 2023, omul pornește războaie pentru bucăți de pământ.

Te-ar mai putea interesa și: Coca-Cola lansează primul smartphone marcă proprie în colaborare cu Realme, în primăvara lui 2023

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult