FINANTE-BANCI

10 semne ca Romania va fi tigru al Europei in 2015

18 mai 2015, ora 00:06, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
steag.jpg
Dupa ce a fost mai multi ani la rand una dintre oile negre ale Europei, alaturi de tari precum Grecia, Romania se reabiliteaza si ajunge un adevarat tigru al blocului comunitar. Citeste in DailyBusiness.ro care sunt cele 10 semne ce arata ca tara noastra va fi unul dintre performerii UE anul acesta.

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist, Tradeville, anticipeaza ca perspectivele pentru economia locala sunt, cu siguranta, pozitive, dat fiind faptul ca numerosi indicatori publicati recent indica o revenire sanatoasa.

In primul trimestru, Romania a marcat cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul anterior (cu 1,6%), cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut (cu 4,2%). 

"Desi aceste cifre nu ofera detalii despre structura acestui avans, indicatorii sectoriali sugereaza ca este vorba despre un reviriment solid, generalizat. Vanzarile cu amanuntul au urcat cu 3% in trimestrul I, fata de perioada similara din 2014, iar deficitul comercial s-a adancit usor, cele doua indicand o revenire a consumului. Productia industriala a avansat cu 2,9% in martie, volumul lucrarilor de constructii cu 13,4% in primele trei luni, iar piata imobiliara s-a stabilizat. Rata somajului este aproximativ la jumatatea celei din zona euro, iar salariul mediu net a crescut cu 7,7% in luna martie. Nu in ultimul rand, datele de la Banca Nationala sugereaza ca ne aflam in stadiile timpurii ale unei reveniri a creditarii, care ar putea accelera in perioada urmatoare", arata reprezentantul Tradeville.

Si perspectivele pentru viitoarele trimestre sunt favorabile. Cu rata inflatiei aproape de minime istorice, BNR si-a permis sa taie din nou dobanda cheie la ultima sedinta de politica monetara, continuand ciclul de relaxare din ultimul an.

Politica fiscala va deveni, de asemenea, mai stimulativa, odata cu reducerea TVA pentru alimente la 1 iunie, iar masuri suplimentare sunt in discutie in forurile legislative.Un alt indicator al faptului ca Romania se transforma din oaie neagra in tigru, delimitandu-se de alte tari precum Grecia, este dependenta tot mai mica de FMI. In timp ce grecii depind in continuare de imprumuturi de la institutii internationale, Romania nu a utilizat ultima transa dintr-un acord cu FMI, parafat in urma cu 6 ani.
 
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).   

Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 17:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter