- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Acordul cu FMI si-a facut efectul: Bancile scad dobanzile la credite

06 Apr, 11:29 • Redactia DailyBusiness
Bancile au inceput sa scada dobanzile la credite, in conditiile in care presiunea pe lichiditatile atrase a disparut partial in ultimul timp, ceea ce a scazut implicit si costurile platite de banci pentru aceste resurse. Unul din factorii care conduc la aceste diminuari de costuri este anuntarea acordului cu FMI.
Acordul cu FMI si-a facut efectul: Bancile scad dobanzile la credite

Cele mai recente scaderi de dobanzi la imprumturi au fost anuntate de Raiffeisen Bank si ING Bank.

De asemenea, una din masurile care va ajuta bancile sa isi imbunatateasca starea lichiditatii va fi eliberarea din rezervele bancii centrale a rezervelor minime pentru pasivele atrase de banci pe o perioada mai mare de doi ani.

Astfel, Raiffeisen Bank a scazut costurile pentru creditele noi, acordate persoanelor fizice. Dobanzile la creditele in lei sau la cele in euro au scazut in medie cu 3-4 puncte procentuale procente.

Conform lui Razvan Munteanu, vicepresedintele diviziei retail Raiffeisen Bank acordul de finantare externa, semnat saptamana trecuta cu importante institutii internationale (FMI, CE, BERD, BM) are deja un efect direct asupra perceptiei de risc fata de Romania. Pasul firesc care urmeaza este reducerea costului de finantare externa, ceea ce poate conduce la costuri de creditare mai mici.

„Cu siguranta insa nu ne vom mai intoarce la exuberanta activitatii de creditare din 2007-2008, adica peste 40%. Cel mai probabil creditarea va creste intr-un ritm anual mult mai normal acum, de 10-15%”, a declarat acesta.

La randul sau, ING Bank Romania a redus dobanzile cu 0,25 puncte procentuale, atat pentru creditul de nevoie personale cu ipoteca, cat si pentru creditul ipotecar in euro, de la 9,75% la 9,5% pe an prentru creditele cu asigurare si de la 13% pe an la 12,75% pe an, pentru creditele incheiate fara asigurare.