FINANTE-BANCI

BM: Economia romaneasca va creste cu 6,2% in 2007

13 decembrie 2006, ora 14:00 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cresterea record a importurilor a adancit deficitul de cont curent
Cresterea record a importurilor a adancit deficitul de cont curent
Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 6,2% in 2007 si cu 6,3% in 2008, acompaniata de amplificare deficitului de cont curent, care ar putea depasi 10% din PIB in urmator trei ani, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.
"Este de asteptat ca pentru cele mai multe tari din regiunea UE (inclusiv Romania), politica fiscala sa ramana, in general, expansionista, care cumulata cu activitatea de investitii private continua si puternica, finantata atat din tara, cat si din strainatate, ar trebui sa mentina cresterea economica puternica", sustin analistii institutiei internationale, in raportul "Perpectivele Economice Globale", publicat miercuri.

Pentru anul curent, estimarile sunt mai pesimiste fata de cele oficiale, indicand o crestere de doar 5,8% a PIB. Totusi, aceasta prognoza va fi probabil depasita, avand in vedere ca in primele noua luni economia a crescut cu 7,8% iar perspectivele pentru ultimul trimestru raman favorabile.

Analistii Bancii Mondiale avertizeaza asupra riscurilor amplificarii deficitului de cont curent, nivelul estimat petru acest an pentru acest indicator fiind de 11,4% din PIB. Pentru 2007, Banca Mondiala prognozeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va mari la 12,9% din PIB, urmand sa urce la 13,6% in 2008."Rata de crestere a cererii in multe tari din regiune ramane sa depaseasca oferta, asadar 13 tari au un deficit de cont curent de peste 5% din PIB, iar inflatia creste in 12 tari. Fluxul puternic al intrarilor de capital, mai ales sub forma de investitii straine directe, cumulat cu expansiunea rapida a creditarii, sunt bazele excesului de cerere in multe tari, cum ar fi tarile baltice, Bulgaria, Ungaria, Romania, Serbia si Turcia", au aratat analistii Bancii Mondiale.

"Tarile cu deficit de cont curent mare sunt deosebit de vulnerabile", au conchis analistii Bancii Mondiale.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 18:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter