FINANTE-BANCI

Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea au fost retinuti de DNA (Update 2)

28 ianuarie 2014, ora 23:21, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc-frauda.jpg
Procurorii anticoruptie au dispus marti, 28 ianuarie 2014, retinerea invinuitilor Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Vezi ce acuzatii li se aduc.


Omul de afaceri Ilie Carabulea controleaza indirect grupul Carpatica, in timp ce Marian Mirzac este fost director general in cadrul Carpatica Asig, in prezent membru in Consiliul ASF, iar Radu Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Update, 29 ianuarie: Activitatea Carpatica Asig nu este influentata de procedurile de cercetare

“Procedurile de cercetare demarate de autoritati nu influenteaza activitatea companiei, care continua sa se desfasoare in aceiasi parametri atat in activitatea de vanzare si de solutionare a dosarelor de daune, cat si in relatia cu clientii si colaboratorii nostri. Pana la stabilirea rezultatelor acestor cercetari, consideram ca informatiile vehiculate in presa prejudiciaza intr-un mod nejustificat activitatea companiei”, a anuntat miercuri Carpatica Asig.

Evaluarea profesionalismului companiei se face prin prisma rezultatelor obtinute in activitatea desfasurata si in serviciile acordate asiguratilor, care continua sa reprezinte o prioritate pentru noi. In ceea ce priveste ancheta in derulare, vom oferi tot sprijinul autoritatilor pentru a avea datele necesare stabilirii unor concluzii concrete, a afirmat Ina Crudu, director general al companiei.Carpatica Asig a fost infiintata in anul 1996, cu capital integral privat, sub denumirea de Asa Asigurari Atlassib, in cadrul holdingului Atlassib. In septembrie 2004 compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig- parte a Grupului Financiar Carpatica. Compania are peste 90 de unitati in intreaga tara, colaborand cu peste 5000 de intermediari si practica asigurari generale (non-viata).

La finalul primelor noua luni ale anului 2013 compania a ajuns la o cota de piata de 7,13%, plasandu-se astfel pe locul 7 in topul asigurarilor generale.

Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, fals si instigare la fals. Perchezitiile vizeaza reprezentanti ai societatii Carpatica Asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de Carabulea Ilie, proprietar al firmelor S.C. Atlassib S.R.L. si S.C. Transcar S.R.L. (societati prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari S.C. Carpatica Asig S.A.), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals”, se arata in comunicatul DNA.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori au rezultat urmatoarele: 

In intervalul mai – iunie 2013, invinuitul Carabulea Ilie, invinuitii Mirzac Marian si Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurari (Carpatica Asig – n.r.) detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti.

Invinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii infractionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F.

Concret, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, in luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac Marian, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, i-a remis lui Mirzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare.

In schimbul acestor foloase, Mirzac Marian, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul A.S.F. in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari.

Procurorii au mentionat ca invinuitului Carabulea Ilie i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 CPP.

Ei au mai precizat ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Anterior, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:

-Mirzac Marian, fost director general al unei societati de asigurari, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice

-Mustatea Radu, membru Consiliul de Administratie al aceleiasi societati de asigurari si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals

-Giurea Ovidiu Ioan Cezar, functionar in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Citeste si: Amenzi usturatoare in asigurari. Ce directori si companii a sanctionat ASF in 2013

Cercetari pe piata asigurarilor: Radu Mustatea a ajuns la DNA. Se pregateste Ilie Carabulea (Update 1)

28 ianuarie 2014, ora 13:02, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
RM.jpg
Presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Radu Mustatea (foto), fost membru in Consiliul de Administratie al Carpatica, a fost adus marti la Directia Nationala Anticoruptie - Structura centrala, in dosarul de coruptie in care ar fi vizati reprezentanti ai societatii Carpatica Asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Potrivit unor surse judiciare, Mustatea a fost adus cu mandat pentru a fi audiat.

Update (17.00): Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost adus marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru audieri, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Carabulea a fost ridicat marti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, urmand sa fie audiat in cadrul unei anchete privind fapte de coruptie in care sunt implicati si functionari din domeniul supravegherii asigurarilor.Procurorii DNA efectueaza marti 17 perchezitii la Sibiu si Bucuresti intr-un dosar de coruptie in care ar fi implicati reprezentanti ai societatii Carpatica Asigurari si ai ASF.

La audieri vor fi aduse aproximativ 11 persoane. Si omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a fost ridicat marti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si va fi dus la DNA Bucuresti pentru audieri.

Sursele citate de Agerpres au mentionat ca in dosar sunt cercetati Marian Mirzac, membru al ASF si fost director al Carpatica Asigurari, precum si Radu Mustatea, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si fost membru in Consiliul de Administratie al Carpatica.

Verificarile vizeaza faptul ca cei doi si-ar fi exercitat influenta pentru ca societatii Carpatica Asigurari sa nu i se suspende activitatea pe piata asigurarilor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la inchisoare in luna aprilie 2012, pentru luare de mita, moment in care a demisionat din functia de presedinte si membru al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Carpatica (BCC). Acesta a fost eliberat in octombrie 2012.

Update: Sotia ministrului Finantelor, cercetata de DNA

Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, este urmarita penal in dosarul de coruptie in care marti au fost facute perchezitii, fiind acuzata ca, in calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoana sa ocupe functia de director general la o societate de asigurari, potrivit DNA.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

“Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari) invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor invinuitei Chitoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013”, se arata in comunicatul DNA.

Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari.

In acest fel, Chitoiu Laura Elena si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, asigurandu-i persoanei care a ocupat functia de conducere la societatea de asigurari pentru care s-a facut interventia un folos nepatrimonial, lucru de natura sa creeze o tulburare insemnata Autoritatii de Supraveghere Financiare, institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari, arata DNA.

La data de 28 ianuarie 2014, invinuitei Chitoiu Laura Elena i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Procurorii au mentionat ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Marian Mirzac ar fi intervenit, in iulie 2013, la Laura Chitoiu, director la ASF, sa o promoveze, "cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale", pe Ina Crudu in functia de director general al societatii Carpatica Asig SA, potrivit procurorilor DNA, citati de Mediafax.

"In intervalul 10-16.06.2013, Marzac Marian a intervenit pe langa Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., in vederea devansarii interviului pentru ocuparea functiei de director general al SC Carpatica Asig SAde catre numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

Consiliul Concurentei analizeaza piata asigurarilor auto

Consiliul Concurentei a anuntat mari ca a declansat o ancheta sectoriala privind sectorul asigurarilor auto cu scopul de a analiza in profunzime mecanismele de functionare din acest domeniu si de a identifica si corecta posibilele disfunctionalitati de natura concurentiala.

In cadrul studiului vor fi analizate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) si cele facultative (Casco), interactiunile dintre ele si se va evalua relatia de colaborare dintre asiguratori si service-urile auto.

Ne-am propus sa analizam mai atent piata asigurarilor, avand in vedere ca acest sector reprezinta unul dintre domeniile cheie ale economiei nationale, avand un rol esential in managementul riscului. In acelasi timp, o mai buna cunoastere a domeniului ne va permite sa ne fundamentam punctul de vedere cu privire la propunerile de modificari legislative si sa fim mai rapizi atunci cand trebuie sa ne pronuntam asupra eventualelor tranzactii de pe aceasta piata”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pe parcursul anchetei sectoriale privind sectorul asigurarilor auto, Consiliul Concurentei poate solicita informatii, documente sau declaratii tuturor agentilor economici implicati. Ca urmare, Consiliul Concurentei isi doreste o cooperare activa cu toti actorii implicati in acest sector, fie institutii publice sau asociatii profesionale, fie intreprinderi si isi exprima disponibilitatea de a primi orice informatii relevante in cadrul procedurii de investigatie.

Carpatica Asig, in vizorul DNA (Articol initial)

28 ianuarie 2014, ora 11:06   | 1 comentariu publicat
calcule.jpg
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza, in cursul diminetii de 28 ianuarie 2014, perchezitii domiciliare in 17 locatii situate in municipiile Bucuresti si Sibiu. Surse juridice spun ca perchezitiile vizeaza compania de asigurari Carpatica.

Potrivit DNA, procurorii fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, de catre mai multe persoane, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, cum ar fi: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare/dare de mita, trafic/cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Surse judiciare au declarat pentru Evenimentul Zilei ca pe printre cei chemati la sediul DNA sunt Ina Crudu, director general la Carpatica Asig si Radu Mustatea, fost membru al CA al Carpatica Asig si in prezent presedinte al Biroului Asiguratorilor Auto din Romania.Potrivit unor surse judiciare ancheta vizeaza oficiali din cadrul fostei Comisiei de Suraveghere a Asigurarilor (CSA), in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si pe omul de afaceri Ilie Carabulea.

Perchezitiile sunt la inalti functionari ai statului si la angajati ai unei firme de asigurari, Carpatica Asig, controlate de Ilie Carabulea. Potrivit surselor citate, 11 persoane vor fi aduse la audieri la DNA- Serviciul Central.

“Autoritatea de Supraveghere Financiara confirma derularea unor verficari de catre DNA.Verificarile vizeaza o speta legata de o societate de asigurari. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurari respectiva, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurarilor, absorbita de ASF in 29 aprilie 2013”, a anuntat ASF intr-un comunicat.

ASF precizeaza ca pune la dispozitia organelor de cercetare documentele solicitate, atat din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor cat si, daca va fi necesar, si documente ulterioare.

Carpatica Asig a inregistrat in primele noua luni din 2013 o crestere de 73% a volumului de prime brute subscrise, comparativ cu perioada similara a anului precedent, de la 206,98 milioane de lei in 2012 la 357,95 milioane de lei 2013.

In acelasi timp, daunele platite de Carpatica Asig au avansat cu 51,5%, de la 133,94 milioane de lei in primele trei trimestre din 2012 pana la 202,86 milioane de lei.

Carpatica Asig a fost infiintata in anul 1996, cu capital integral privat, sub denumirea de Asa Asigurari Atlassib, in cadrul holdingului Atlassib. In septembrie 2004 compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig- parte a Grupului Financiar Carpatica. Compania are peste 90 de unitati in intreaga tara, colaborand cu peste 5.000 de intermediari si practica asigurari generale (non-viata).

Update (12.20): Ancheta de la Carpatica Asig nu afecteaza activitatea

Urmare a solicitarii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si aparitiei in presa a unor artico1e referitoare la suspiciuni de frauda interna in cadrul companiei Carpatica Asig, facem precizarea ca aceste evenimente nu interfereaza in niciun fel cu activitatea normala a Bancii Comerciale Carpatica”, se arata intr-un comunicat al BCC publicat pe Bursa de valori Bucuresti (BVB).

"In legatura cu informatiile aparute in presa, trebuie specificat faptul ca Banca Comercia1a Carpatica si Carpatica Asig sunt doua companii distincte, iar domnul llie Carabulea detine doar calitatea de actionar semnificativ, fara a fi implicat in vreun fel in conducerea institutiei noastre. Aspectele publicate care tin strict de compania Carpatica Asig nu influenteaza in niciun fel activitatea bancii. Banca Comerciala Carpatica ramane in continuare o institutie financiara solida, dedicata c1ientilor sai" a declarat in comunicat Johan Gabriels, directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC).

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a inregistrat in primele noua luni din 2013 un profit net de 19 milioane lei (4,31 milioane euro), in crestere cu 61% fata de perioada similara a anului trecut. Activele bancii au scazut in perioada analizata cu 21% fata de finele anului 2012, la 3,72 miliarde lei (843 milioane euro).

Citeste si: Amenzi usturatoare in asigurari. Ce directori si companii a sanctionat ASF in 2013
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Anon Anon a spus:
29/01/2014 14:20
...Mai stiu ca dansul semneaza PERSONAL toate dosarele de dauna si scrie pe ele DA sau NU, ca un fel de Cezar din antichitate, in conditiile in care "analiza" dosarului se face strict din punct de vedere al banilor platiti. Daca este 75% din suma ceruta de catre inspectorul de daune CE FACE POZELE si analizeaza dauna, atunci exista sanse mari sa fie platit dosarul. Daca este mai mare, exista doua posibilitati:, 1. Se reanalizeaza de catre inspectorii coordonatori (ce fac analiza pe baza de fotografii, reducand astfel calificarea inspectorului constatator la un amarat de post de secretara/fotograf); 2. Se respinge printr-un "Raport de investigatii" propriu intocmit de catre inspectorul coordonator si care nu este prezentat decat in instanta, caz in care este alaturat unui raport de expertiza tehnica efectuat de catre un expert platit sa fie "binevoitor" catre companie, sau direct prin expertiza tehnica evidentiata mai sus.
Daca aveti impresia ca aceste lucruri sunt fabulatii, intrebati oamenii ce au avut dosare respinse sau si mai bine pe cei ce au lucrat la el.
Asta ca si mentalitate. Ca si gen de om , acesta este un om care injura pe toti angajatii, fie ei barbati sau femei, batrani sau la 20 de ani. Are impresia ca intotdeauna are dreptate si , ca un model adevarat de comunist convins, conduce prin frica si teama.
Stiati ca la angajare in trustul Carpatica/Atlassib/Transcar esti pus sa semnezi un act aditional (ce nu e inregistrat la ITM, deci juridic e nul) prin care daca pleci mai repede de 3 ani platesti 10000 de lei? (o suta milioane lei vechi). De-asta isi permite sa isi bata joc de angajati. Si toate pentru un salariu de 1000 de lei cu "promisiunea" de marire.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 17 Aprilie 2021, 01:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter