- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum sunt alese bancile pentru programul \”Prima Casa\”

22 May, 10:20 • Redactia DailyBusiness
Bancile care doresc sa fie incluse in programul "Prima Casa", initiat de Guvern trebuie sa nu penalizeze clientii care ramburseaza creditul integral inainte de termen, sa solicite un avans de maxim 5% si sa perceapa dobanzi cat mai scazute, a declarat joi premierul Emil Boc.
Cum sunt alese bancile pentru programul \Prima Casa\

„Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului va fi un criteriu. De exemplu, daca iau un credit pe 30 de ani, iar dupa 5 sau 10 ani am bani sa achit creditul, in prezent acest lucru se penalizeaza”, a spus Emil Boc, citat de Mediafax.

„Una din conditiile pe care le punem noi bancilor este ca restituirea banilor intr-un termen mai scurt sa nu se penalizeze. Apoi, sistemul de evaluare al imobilului acceptat in garantie va fi de asemenea un criteriu, pentru ca bancile au tot felul de sisteme de evaluare a imobilului”, a adaugat premierul.

Celelalte doua criterii pe baza carora vor fi selectate bancile care pot fi incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru prima locuinta sunt un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute.

„Nu am pus nicio conditie, ca locuinta sa fie noua sau veche”, a adaugat Boc.

El a spus ca programul, care ar urma sa fie aplicat in maximum 60 de zile, va fi „multiplicat” daca va avea succes, cu o majorare a garantiei guvernamentale.

Guvernul a anuntat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.