FINANTE-BANCI

FMI: Majoritatea criteriilor de performanta au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite

04 februarie 2014, ora 12:46, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
FMI.jpg
Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 21 ianuarie ľ 4 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare, combinate, in cadrul programului economic sprijinit the FMI prin Acordul Stand-By, precum si pentru actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.

ôS-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul ramane, in linii mari, in directia cea buna. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indepliniteö, se arata in comunicatul transmis marti de FMI.

In anul 2013, cresterea economica s-a accelerat, fiind estimata la 2,8 procente, sustinuta de exporturile puternice, in timp ce cererea interna a ramas slaba. Activitatea economica a fost sustinuta in mare parte de o productie industriala puternica si de recolta bogata.

In anul 2014, se preconizeaza o crestere cu 2,2 procente a PIB-ului real, in timp ce pe plan intern cererea se va consolida pe fondul suportului acordat prin cadrul politicilor, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor Uniunii Europene si a cresterii increderii, se mai spune in document.Inflatia ajunsa la valori istorice minime este preconizata a scadea in continuare in prima jumatate a anului 2014, inainte de a reveni, in cea de a doua jumatate a anului, in partea superioara a intervalului tintit de banca nationala.

FMI preconizeaza ca deficitul contului curent sa ramana in continuare intre 1 si 1,5 procente din PIB, contribuind astfel la pozitia externa puternica a Romaniei, care a ajutat tara sa depaseasca recentele presiuni din pietele emergente.

Autoritatile au aprobat un buget in concordanta cu tinta de deficit de 2,2 procente din PIB stabilita pentru anul 2014. Amanarea pentru o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin inghetari pe partea de cheltuieli. Autoritatile intentioneaza continuarea ajustarii fiscale in anul 2015, pentru ca Romania sa indeplineasca obiectivul budgetar pe termen mediu, acela al unui deficit structural de 1 la suta din PIB, in acelasi timp permitand noi cresteri asteptate ale co-finantarii proiectelor sprijinite de Uniunea Europeana.

Politica monetara continua sa fie relaxata, ceea ce s-a tradus printr-o reducere considerabila a ratelor de dobanda pe segmentul creditarii. In combinatie cu programele guvernamentale de garantare, acest lucru ar trebui sa permita o revenire modesta a creditarii in lei. In ciuda presiunilor legate de calitatea activelor, sectorul bancar dispune in continuare de un capital confortabil, dar si de lichiditati si rezerve de provizionare, noteaza FMI in comunicat.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu 1,50 de puncte procentuale timp de cinci sedinte consecutive (iulie, august, septembrie si noiembrie 2013 si ianuarie 2014), pana la minimul istoric de 3,75% pe an. Ultima decizie a fost luata in ianuarie, cand BNR a redus si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Aceasta decizie ar putea duce la o relansare a creditarii in 2014.

ôS-a inregistrat o incetinire a progreselor in reducerea arieratelor companiilor de stat. Cu toate acestea, au fost demarate actiuni corective, care includ transferuri bugetare si masuri de restructurare. Urmeaza a fi definit un plan de actiune pentru reducerea sustenabila a arieratelor pe termen mediuö, se arata in document.

Beneficiind de experienta succesului inregistrat de prima oferta publica initiala in cazul Romgaz, finalizarea ofertelor publice initiale in cazul altor trei intreprinderi de stat se desfasoara conform planificarii. Reforma cadrului de reglementare in sectoarele energie si transporturi vor continua, ca si procesul dereglementarii preturilor la gazul natural si energie electrica, in concordanta cu foile de parcurs convenite.

Citeste si: Radiografia economica a unui an electoral. 5 prognoze cheie pentru 2014
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter