- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: FMI ar putea revizui prognoza PIB pentru 2012 la aproximativ 2%

03 Oct, 12:40 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ar putea revizui in scadere prognoza de crestere a produsului intern brut (PIB) din Romania la aproximativ 2% pentru anul viitor, spun analistii ING Bank.
ING: FMI ar putea revizui prognoza PIB pentru 2012 la aproximativ 2%

„Seful misiunii FMI pentru Romania a fost citat spunand ca FMI va revizui in scadere cresterea economica de anul viitor de la 3,5-4% spre 2% din cauza factorilor externi. O astfel de ajustare ar aduce prognoza FMI mai aproape de prognoza noastra (2,2%) si de cresterea economica de 2,6% asteptata de analistii participanti la un sondaj recent”, au precizat analistii.

Ei au mai spus ca in aceasta dimineata leul se tranzactioneaza in apropierea nivelului de 4,33 lei/euro.

„Deoarece activele riscante au inregistrat o evolutie slaba in aceasta dimineata (deprecierea monedei euro fata de dolarul SUA si pierderile semnificative inregistrate de actiunile europene), [b]aprecierea leului ar putea fi legata de interventii valutare[/b] sau temeri privind astfel de actiuni. Credem ca leul ar putea ramane astazi in jurul nivelului curent”, au declarat analistii ING Bank.

Vineri, cursul anuntat de BNR a fost de 4,3533 lei/euro.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda astazi titluri cu scadenta de sase luni in valoare de 0,3 miliarde de lei. Aceasta licitatie are loc dupa ce administratorii datoriei publice au respins toate ofertele la o licitatie similara, dar de atunci ratele de dobanda de pe piata monetara au inregistrat scaderi usoare.

„Deoarece suma este modesta credem ca randamentul mediu s-ar putea situa in jur de 6,75%”, au subliniat analistii.

Calendarul licitatiilor pentru luna octombrie arata ca MF intentioneaza sa atraga 4 miliarde de lei, suma necesara pentru a acoperi valoarea instrumentele ce ajung la scadenta, pentru o maturitate medie de 1,9 ani, mai lunga decat cea inregistrata in septembrie de 1,3 ani.