FINANTE-BANCI

Negritoiu: Romania are un potential de crestere economica de 4-5% pana in 2020

27 noiembrie 2013, ora 14:08 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crestere7-mare.jpg
Romania a inregistrat o performanta exceptionala in acest an, peste statele din regiune, avand premisele unei cresteri economice anuala de 4-5% pana in 2020, cu o dobanda pe piata interbancara in jur de 5%, inflatie stabila si un curs de 3,5 lei/euro, a declarat presedintele ING Bank, Misu Negritoiu.

"Performanta Romaniei este una exceptionala ce ne da motive sa credem ca in perioada urmatoare potentialul de crestere economica este de 4-5%, pana in 2020, inflatie de 3%, rata dobanzii de referinta 5%, un curs mai bun, o moneda mai puternica", a afirmat Negritoiu la Romania Financial Forum, organizat de Mediafax.

El estimeaza un curs de 3,5 lei/euro pana in 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta totodata si un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020.

Presedintele ING Bank si-a motivat aceste prognoze optimiste cu mai multi factori, printre care un proces dezinflationist stabil, care se va mentine in urmatorii trei-cinci ani, o crestere economica in acest an de 2,5%, mult peste regiune, avand in vedere ca Ungaria, Polonia si Bulgaria au un avans de circa 1%.

Bodirca, UniCredit: Cresterea economica de anul viitor va fi sub cea din 2013Romania va avea anul viitor o crestere economica mai redusa decat cea din acest an, care a fost influentata pozitiv de o evolutia foarte buna a agriculturii, dar un grad de absorbtie superior al fondurilor UE ar contracara acest efect, a declarat Daniela Bodirca, vicepresedinte UniCredit Tiriac Bank.

"Cresterea economica a accelerat in 2013 pe fondul unui an excelent agricol. In opinia noastra perpectivele pentru 2014 nu sunt incurajatoare. Accelerarea PIB in primele noua luni s-a produs pe fondul unui an agricol bun, dar contributia va fi doar temporara si poate crea chiar un efect de baza negativa in 2014, pe care trebuie sa-l luam in calcul. De asemenea, in primele noua luni din 2013 productia industriala a avut o contributie pozitiva semnificativa in PIB, prin crearea de noi capacitati de productie. Pe de alta parte, investitiile au avut o contributie negativa in PIB si aici ar trebui sa ne punem semne de intrebare, deoarece cu aceste evolutii am putea avea probleme de dezvoltare economica pe termen mediu si lung", a spus Daniela Bodirca, potrivit agentiei de presa.

Ea considera ca pentru o crestere economica sustenabila este nevoie de politici macroeconomice adecvate si de un sistem bancar care sa sustina economia.

Economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni, peste asteptarile analistilor, si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plaseaza la 2,7%, estimeaza Institutul National de Statistica (INS).

FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere reala a PIB constanta, mentinandu-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu de exporturi, ca in prezent.

Citeste si:
Agricultura mai slaba va trage toata economia in jos in 2014
Vom trai mai rau anul viitor? Economia va avea un avans mai slab
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 27 Septembrie 2021, 07:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter